Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácí zavařeniny předčí kupované

Náchodsko - Říjen je měsíc jako stvořený pro sklizeň. Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.

24.10.2012
SDÍLEJ:

Zavařeniny. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Ti, kteří mají to štěstí a vlastní úrodnou zahrádku, mohou ušetřit a z těchto sezónních surovin připravit řadu zavařenin.

Je třeba číst složení výrobků z obchodů

„Domácí je domácí," tvrdí Marcela Klemmová z Náchoda, která zavařuje pravidelně už mnoho let. „Z dýní dělám kompoty s ananasovou příchutí, z rybízu, jahod či broskví připravuji džemy," říká Klemmová. Podle ní jsou výsledné produkty mnohem chutnější a zdravější, má přehled o složení a není tam tolik chemických přísad, jako v kupovaných. „Například v meruňkovém džemu z obchodu je meruněk opravdu minimum. Lidé by si měli číst složení a nevybírat jen podle ceny," doporučuje. V jejích džemech je podíl určitého druhu ovoce stoprocentní.

Marcela Klemmová nedá dopustit ani na domácí zavařování okurek, výrobu ovocných přesnídávek nebo jablečného moštu. „Dříve jsem zavařovala mnohem víc, teď už nemám tolik času. Je to dost pracné," přiznává. S oblibou prý zpracovává i houby ve sladkokyselém nálevu z nedalekého lesa.

Na těch si pochutnává i náruživý houbař Oldřich Schejbal z Náchoda. „Zavařujeme především malé hříbky, z ostatních hub manželka připravuje čalamády či výtečnou směs s česnekem na topinky," prozradil Schejbal. Vzhledem k tomu, že dary lesa získává zdarma vlastním sběrem, výroba domácích produktů se mu rozhodně vyplatí. 

Dýňový kompot s ananasovou příchutí

Ingredience:

2 litry vody

celá skořice

20 kusů hřebíčku

3 kg vydlabané dýně

40 g kyseliny citronové

1 citron

1 konzerva ananasu na kostičky

500 g cukru krupice

Postup:

Dýni nakrájíme na kostky a vložíme na 24 hodin do vody. Necháme okapat a do nálevu přidáme cukr, celou skořici a hřebíčky. Přivedeme k varu, přidáme dýni a vaříme asi 20 minut, až zesklovatí. Přidáme ananasovou konzervu. Na dno každé omyté a nahřáté sklenice dáme půl kolečka citronu bez slupky a doplníme dýni i s nálevem. V každé sklenici by měl být alespoň jeden hřebíček dole a jeden nahoře a také kousek skořice.

Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80 °C.

Autor: Regina Hellová

24.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Žáci z Montessori základní školy v Náchodě

NAŠI PRVŇÁCI z Montessori základní školy Náchod a ZŠ Zbečník

Ilustrační foto

TIP LIGA: Vítězem devátého kola je Josef Jirásek

První loupež se povedla, druhá skončila fiaskem. Dostal sedm let

Náchod, Hradec Králové - Sedm let vězení udělil soud 30letému Lukáši Tichému za dvě loupeže u náchodského Kauflandu.

Bílé pláště dnes lékaři neobléknou

Královéhradecko - Praktičtí lékaři dnes budou stávkovat. Chtějí upozornit na málo peněz, které jdou do ambulancí, zavedení elektronických receptů a nadbytečné papírování.

V Broumově u nádraží evakuovali desítky lidí a psa. Unikal plyn

Broumov - Poblíž autobusového a vlakového nádraží v Broumově došlo v pondělí krátce před polednem k evakuačním manévrům.

Zaměstnavatel neposílal srážky ze mzdy insolvenčnímu správci

Náchodsko - Neobvyklý případ zpronevěry řeší policisté na oddělení hospodářské kriminality v Náchodě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení