Ti, kteří mají to štěstí a vlastní úrodnou zahrádku, mohou ušetřit a z těchto sezónních surovin připravit řadu zavařenin.

Je třeba číst složení výrobků z obchodů

„Domácí je domácí," tvrdí Marcela Klemmová z Náchoda, která zavařuje pravidelně už mnoho let. „Z dýní dělám kompoty s ananasovou příchutí, z rybízu, jahod či broskví připravuji džemy," říká Klemmová. Podle ní jsou výsledné produkty mnohem chutnější a zdravější, má přehled o složení a není tam tolik chemických přísad, jako v kupovaných. „Například v meruňkovém džemu z obchodu je meruněk opravdu minimum. Lidé by si měli číst složení a nevybírat jen podle ceny," doporučuje. V jejích džemech je podíl určitého druhu ovoce stoprocentní.

Marcela Klemmová nedá dopustit ani na domácí zavařování okurek, výrobu ovocných přesnídávek nebo jablečného moštu. „Dříve jsem zavařovala mnohem víc, teď už nemám tolik času. Je to dost pracné," přiznává. S oblibou prý zpracovává i houby ve sladkokyselém nálevu z nedalekého lesa.

Na těch si pochutnává i náruživý houbař Oldřich Schejbal z Náchoda. „Zavařujeme především malé hříbky, z ostatních hub manželka připravuje čalamády či výtečnou směs s česnekem na topinky," prozradil Schejbal. Vzhledem k tomu, že dary lesa získává zdarma vlastním sběrem, výroba domácích produktů se mu rozhodně vyplatí. 

Dýňový kompot s ananasovou příchutí

Ingredience:

2 litry vody

celá skořice

20 kusů hřebíčku

3 kg vydlabané dýně

40 g kyseliny citronové

1 citron

1 konzerva ananasu na kostičky

500 g cukru krupice

Postup:

Dýni nakrájíme na kostky a vložíme na 24 hodin do vody. Necháme okapat a do nálevu přidáme cukr, celou skořici a hřebíčky. Přivedeme k varu, přidáme dýni a vaříme asi 20 minut, až zesklovatí. Přidáme ananasovou konzervu. Na dno každé omyté a nahřáté sklenice dáme půl kolečka citronu bez slupky a doplníme dýni i s nálevem. V každé sklenici by měl být alespoň jeden hřebíček dole a jeden nahoře a také kousek skořice.

Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80 °C.