Z jakého důvodu se město Náchod rozhodlo připojit ke kampani Hodina Země?
Město Náchod přivítalo tuto symbolickou možnost se přihlásit k myšlence, že nám prostředí ve kterém žijeme není lhostejné, ba naopak, chceme ho chránit i pro další generace. S tím souvisí i razantně odmítavý postoj k těžbě břidlicových plynů, proto i tato souvislost je v této věci více než aktuální…

Na kterých místech je plánováno, že dojde ke zhasnutí světel?
Zhasnuto bude veřejné osvětlení na Masarykově náměstí. K akci se přidá pravděpodobně i zámek a zhasne jeho nasvícení.

Proč jste vybrali zrovna tato místa?
Jedná se o centrum města a v rámci happeningu se v těchto místech uskuteční i další doprovodné akce, které chystá Středisko volného času Déčko Náchod.

Nemyslíte si, že by mohly být se zhasnutím světel spojeny nějaké problémy?
Nedomníváme se. Připojujeme se především symbolicky, smyslem není kolaps energetické sítě, pouze upozornit a nebýt netečný.

Uvažujete i vy sama, že se spolu s rodinou k akci přidáte?
Já sama se na tu „černou hodinku“ těším. Je to v sobotu, kdy jako rodina spíše relaxujeme, a tak si budeme svítit svíčkami, povídat si.

Chci se rovněž obrátit na děti prostřednictvím ředitelů škol a dobrovolníků, kteří působí na zdejších školách, aby o tom s nimi promluvili. Myslím, že děti mohou velice účinně zapůsobit na své rodiče, aby se i jejich rodina připojila do tohoto dobrovolného ponoření se do tmy u nás v Náchodě.