Ta se k dřevořezbářství motorovou pilou, disciplíně, které se věnují v drtivé většině muži, dostala před dvěma lety. „Přivedl mě k tomu manžel, který vyřezává motorovou pilou už několik roků. Ze začátku jsem z toho měla obavy, ale zkusila jsem to a zjistila, že mi to docela jde," řekla Deníku Pecháčková, pro niž byla nabídka představit se na Hořičkách velmi lákavá. „Mohu získat další zkušenosti od kolegů. Jsem v podstatě začátečník, i když mi manžel hodně poradí," uvedla a pochlubila se vyřezanou sovou na skále.

Její manžel, Jaroslav Pecháček, vytvořil orla, pod nímž jsou dva zajíci. Své dílo nazval Blbej den. „Hlavně tedy pro zajíce," směje se autor, který propadl dřevořezbařství výhradně motorovou pilou před patnácti lety. „Mám s motorovou pilou dlouhou praxi v lese, tak jsem to doma zkusil, až to přerostlo v profesi. Věnuji se hlavně zakázkám," prozradil Pecháček.

Napůl realistickou, napůl abstraktní labuť z modřínových špalků vyřezal Martin Kučera z Nového Bydžova. „Strávil jsem na té práci mnoho hodin. Dřevořezbářství motorovou pilou se věnuji pět let. Jsem vyučený uměleckým dřevořezbářem," poznamenal. Pod motorovou pilou Pavla Trýzny z Vrchlabí vznikl Krakonoš a včela. Radek Smejkal z Pardubic vyřezal medvídka mývala na kmeni stromu, Stanislav Kalvoda z Podhorního Újezdu zaklel do dřeva hlavu dívky, Jan Paďour z Jaroměře přivedl na svět realistického šneka a Robert Musil z Hořic udělal velkou oboustrannou hlavu čerta, jehož jazyk se stal houpačkou.

Zatímco loni zněl zvuk motorových pil na návsi, tentokrát to bylo z hřiště. „Loni jsme měli jen tři řezbáře, letos už jich bylo osm, tak jsme zvolili tento větší prostor. A nerušíme lidi v okolí," vysvětlil organizátor akce Josef Kačer, kterému se líbila všechna hotová díla. „Jsou to úžasné věci a je těžké vybrat tu nejlepší. Líbí se mi všechny," dodal organizátor a pozval návštěvníky na příští, třetí ročník.

HYNEK ŠNAJDAR