„Tehdy bylo dvacet pod nulou, teď deset nad nulou,“ připomněl rozdílné klimatické podmínky neúnavný organizátor soutěže Pavel Cohla, kterého opět potěšila výborná divácká kulisa více než čtyř stovek návštěvníků.

Do soutěže skládající se z šesti disciplín se přihlásilo 15 dřevorubců. Jako první byla na programu výměna řetězu na motorové pile, kde dosáhl nejlepšího času František Žilák.

Druhá disciplína byla silového rázu a spočívala v opakovaném zvedání polena. Dřevorubci měli za úkol v co nejkratším čase 10krát zvednout ze země na valník a položit pak zpátky na zem syrové, čerstvě uříznuté smrkové poleno o délce jednoho metru a průměru 25 centimetrů. V této disciplíně zvítězil domácí borec Lukáš Jánský.

Ve třetí disciplíně rozhodoval švih, technika a rychlost – to všechno soutěžící zúročili v přesekávání polena napříč. Závodníci si mohli vybrat, jestli chtějí zkusit sekeru pořadatelů nebo použít svoji. Mimo soutěž se do této disciplíny nechal „vyhecovat“ i organizátor a moderátor celé akce Pavel Cohla, který všem předvedl, že se umí se sekerou dobře ohánět. Dosáhl absolutně nejlepšího času a jako jediný se vešel pod jednu minutu – 57,1 vteřiny.

Ze soutěžících se s polenem nejrychleji vypořádal Kamil Jirman (1:10). Vyrovnaný souboj vítězů dvou předchozích disciplín pokračoval i zde a dosud vedoucí František Žilák se v čase takřka na setinu přesně shodl s časem Lukáše Jánského.

O dřevorubci roku rozhodla přesnost kácení

Do své druhé části se soutěž přehoupla kombinovanou disciplínou řezání a štípání. Účastníci měli za úkol rozřezat poleno na tři kusy, ty potom rozštípat sekerou a naházet na valník. Zde si druhé dílčí vítězství za čas 1:09 připsal Lukáš Jánský, který tak ukrojil kousek z náskoku stále vedoucího Františka Žiláka.

Z kmenů odvětvovali kolíky

Divácky atraktivní byla i páta disciplína – odvětvování. Do položených kmenů byly do předem vyvrtaných otvorů nastrkány kolíky coby „větve“ a dřevorubci museli kmen odvětvit, změřit měrkou i pásmem, na konci uříznout a napsat míru. Také tato disciplína se nesla v souboji tandemu Žilák – Jánský, kteří jako jediní z celého startovního pole se dostali pod minutu, přičemž prvně jmenovaný byl ještě o něco rychlejší.
Zatímco rozhodčí počítali, kdo je v součtech časů na prvních pěti místech a získá si tak právo zúčastnit se závěrečné královské disciplíny kácení na přesnost, tak se návštěvníci mohli podívat na předváděčku šikovné čtyřkolky s manipulační „rukou“, která si poradila s nakládkou odvozem menších klád na hnaném přívěsu.

Chléb se lámal při kácení na přesnost

Poté za potlesku diváků oznámil Pavel Cohla jména pěti nejlepších, kteří si vylosovali čísla v jakém pořadí budou kácet devítimetrové kmeny zapuštěné do skruží, které zde v loňském roce právě kvůli tomuto účelu byly zabetonovány do země. Kácení na přesnost bylo letošní novinkou, od které se očekávalo, že bude míchat pořadím. A to se také stalo. Ve vzdálenosti zhruba devíti kroků byl do země zapíchnutý kolík a porotci po položení klády měřili vzdálenost o kolik se „káceč“ odchýlil od cílové mety. „Za každý centimetr odchylky dostává soutěžící jednu trestnou vteřinu,“ zmínil pro diváky sytém hodnocení Cohla.

Jako jedinému se podařilo padající kládou trefit přímo kolík domácímu Lukáši Jánskému, který sklidil bouřlivé ovace diváků. Ostaní už tak přesnou mušku neměli. „Příprava těch klád, včetně usazení trvala asi šest hodin a stačí pár minut a jsou všechny dole,“ povzdechl si s úsměvem Pavel Cohla, jenž přípravě vydařené soutěže, která měl spád a výbornou úroveň, věnoval desítky hodin.

V závěrečné disciplíně se tak dostal Lukáš Jánský před Františka Žiláka, který kolík minul o 70 centimetrů a dostal 70 trestných vteřin. Jak se v konečném součtu ukázalo, tak kdyby se ke kolíku přiblížil o půl metru, tak by mu to na prvenství stačilo.

Z motorové pily a ochrané přilby pro celkového vítěze se tedy nakonec radoval Lukáš Jánský z Adršpachu, druhý skončil František Žilák z Police nad Metují a třetí Kamil Jirman z Broumova. Čtvrtá příčka patřila loňskému vítězi Janu Juhasovi a pátý skončil jediný neprofesionál mezi nejlepšími dřevorubci Miloš Zahrádko.