Je středeční potemnělé dopoledne. Do kapot aut vytrvale, jen s krátkými pauzami, bubnují svou ohranou písničku kapky deště. Tahle ponurá atmosféra doprovázela čekání na voliče na takzvaných drive-in volebních stanovištích pod širým nebem. Jedno z pěti v Královéhradeckém kraji vzniklo v Rychnově nad Kněžnou. Zatímco při loňské premiéře tu lidé v karanténě či izolaci měli příležitost volit do zastupitelstva kraje a do senátu na fotbalovém stadionu, tentokrát na ně urna pro volby do poslanecké sněmovny čekala Na Jamách, u vrátnice v areálu Centra odborné přípravy rychnovské Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy.

Po jedenácté hodině vjíždí do brány areálu stříbrné auto s jedním z voličů, vystoupit nesmí, pouze stáhnout okénko. Ochrana nosu a úst je přitom nezbytností. Předtím, než může odvolit, objevuje se u vozu postava v ochranném obleku s nasazeným respirátorem a rukavicemi. Je třeba zkontrolovat potvrzení o karanténě či izolaci, ověřit totožnost voliče a zda má bydliště v daném okrese či voličský průkaz.

Nikdo nepovolaný se na stanoviště drive-in nedostane. A tak lze tento "uvítací ceremoniál" pozorovat jen z uctivé vzdálenosti zpoza brány.

"Volební stanoviště drive-in jsou určena pouze pro voliče, kterým nařídila karanténu nebo izolaci z důvodu onemocnění covid-19 krajská hygienická stanice nebo praktický lékař. Na těchto stanovištích jsou nastavena přísná hygienická pravidla. Vyšší nároky jsou kladeny také na ochranu soukromí voličů. Zajištěna musí být i tajnost hlasování a regulérní průběh voleb," upozornil mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Drive-in stanoviště pro volby z auta vzniklo v Trutnově v hasičské zbrojnici v Horním Starém Městě.Drive-in stanoviště pro volby z auta vzniklo v Trutnově v hasičské zbrojnici v Horním Starém Městě.Zdroj: Deník/Jan Braun

V celém Česku se ve středu otevřelo 82 drive-in stanovišť, na všech těchto místech bylo možné odevzdávat hlasy od 8. až do 17. hodiny. V Rychnově se dočkali za celý den jen čtyř voličů.

V Hradci Králové se ve středu volilo na dvoře magistrátu, první volič sem dorazil až před desátou hodinou dopoledne. Ani v dalších hodinách neměla volební komise ve speciálních oblecích a vybavená dalšími ochrannými pomůckami příliš napilno. Přijelo jen několik málo aut s celkem 21 voliči. V Jičíně se volební komise usídlila v bývalých kasárnách v ulici Československé armády. Tady skončily ve schránce pouhé tři obálky. V Náchodě u budovy Celního úřadu v Kladské ulici napočítala volební komise jen o dvě více a do Trutnova před hasičskou zbrojnici v Dlouhé ulici v Horním Starém Městě dorazili čtyři voliči.

Podle mluvčího kraje Dana Lechmanna volby proběhly bez komplikací.

Loňskou premiérovou volbu z aut si odbylo na 190 lidí. Jak široká byla letos voličská základna pro volby drive-in v našem kraji, se dá jen zhruba odhadnout podle počtu osob v karanténě či izolaci. Je však třeba odečíst ty, které ještě nedosáhly zletilosti a další, které se nemohly autem k volebním urnám dostavit. V Královéhradeckém kraji bylo podle posledních zveřejněných dat (k úterý 5. 10.) 69 lidí v karanténě, vůbec nejvíc na Jičínsku (24) a na Hradecku (22). Nově nakažených přibylo za poslední dva týdny podle dat ministerstva zdravotnictví 163.

Ve čtvrtek 7. října pokračují volby v takzvaných pobytových zařízeních, například v domovech důchodců, 8. a 9. října pak ve volebních místnostech jednotlivých obcí.