Téměř dvouletí sourozenci Monk s Muniou a osmiletý samec Dark se vydali na dlouho cestu do Indie, kde v rámci plánované výměny zvířat se Zoo Hyderabad najdou svůj nový domov. Zahrada místo nich získá pár lvů indických, kteří by měli přicestovat počátkem března.

Už jsou v Asii

Gepardi podle slov vedoucího výměny zvířat Zdeňka Bárty do nového domova dorazili v pořádku ve čtvrtek ráno.

„Všechna zvířata byla naložena bez problémů. Gepardy jsme nalákali do speciálních drátěných klecí a potom je přeložili do transportních beden směřujících na pražské letiště. Tam jsme je po celním a veterinárním odbavení předali do péče letecké společnosti, která zajistila transport až do města Hyderabad. Z Prahy zvířata odletěla ve středu odpoledne,“ popsal transport Zdeněk Bárta.

Pár nových lvů

Rozmnožování gepardů v zajetí je velice obtížné a královédvorská zoologická zahrada je jedním z nejúspěšnějších chovatelů na světě. „Odchovali jsme již 46 mláďat v pětadvaceti vrzích. Zvířata je díky tomu možné dodávat do jiných zoologických zahrad a podporovat tím genofond ohroženého druhu,“ uvedla tisková mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková.

V rámci výměny zvířat se Zoo Hyderabad přicestuje do Dvora Králové počátkem března pár lvů indických. „Patří mezi kriticky ohrožený druh, v přírodě se jeho počty odhadují na pouhých čtyři sta kusů žijících v Národním parku Gir Forrest v indickém státě Guarajat,“ podotkla Jana Myslivečková a pokračovala: „Základním poslání zoologických zahrad současnosti je zejména funkce genobanky ohrožených druhů, a proto se jsme se rozhodli chovat právě lvy indické.“

Pavilon lvů zatím od roku 2009 obývají dvě pětileté samice. „Pokud vše dobře dopadne, budeme se těšit na lvíčata již v tomto roce,“ dodala mluvčí.