„K dnešnímu dni máme nahlášeno celkem dvanáct případů klinicky závažného onemocnění chřipkou, z toho tři úmrtí,“ uvedli v pátek pracovníci Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Také v rámci České republiky počet nemocných stoupá. Tento týden je hlášeno 1984 pacientů na 100 tisíc obyvatel, což představuje nárůst o 1,5 procenta.

S chřipkou nejlépe bojují na Hradecku

Od začátku plošné chřipkové epidemie, která v kraji vypukla v druhém únorovém týdnu, je největší nemocnost na Jičínsku. Nejméně nemocných v uplynulých třech týdnech hlásilo Rychnovsko, tento týden je na tom však lépe Hradecko. Podle hygieniků nelze stav nemocnosti v kraji vyhodnotit objektivně, protože situaci zkreslují jarní prázdniny školáků na Náchodsku.

Už na začátku epidemie se v kraji pro návštěvy zavřely nemocnice, domovy pro seniory či léčebny dlouhodobě nemocných. Starším a nemocným lidem by totiž chřipkové onemocnění mohlo způsobit velké zdravotní komplikace.

Minulý bylo v kraji 1889 nemocných na sto tisíc obyvatel. O epidemii se hovoří, když se počet nemocných pohybuje mezi 1600 až 1800 lidí na 100 tisíc obyvatel. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů.

„Lze předpokládat, že před sebou nyní máme ještě několikatýdenní konsolidaci epidemické vlny,“ varovali hygienici.

V Česku chřipkovým onemocněním podlehlo už padesát lidí

„V tomto týdnu je vzestup nemocnosti akutními respiračními infekcemi a chřipkou evidován především ve skupině dospělých nad 25 let věku. Nejvyšší nárůst – až o devět procent – je ve skupině nad 60 let věku,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnost kolísá. Nejvyšší stále hlásí kraje Liberecký, Moravskoslezský, Plzeňský, Pardubický a Jihomoravský, kde je více než 2000 pacientů na 100 tisíc lidí.

Od začátku chřipkové sezony do konce minulého týdne podlehlo chřipce asi 50 lidí.