Zůstanou volby do Evropského parlamentu i tentokrát stranou zájmu voličů? V pátek odpoledne, bezprostředně po jejich zahájení, to vypadalo, že počet voličů by mohl být vyšší než před pěti lety, kdy se Česko s podílem 18,2 procenta propadlo mezi země s nejnižší účastí. V malém průzkumu Deníku v centru Hradce Králové většina respondentů odpověděla, že se k volbám chystá. Jako důvody uváděli nejčastěji snahu o změnu na české politické scéně a dobrou reprezentaci České republiky v Evropě. V prvních hodinách voleb se včera v některých hradeckých místnostech tvořily dokonce fronty.

Ve Velké Jesenici na Náchodsku přišlo před pěti lety k volbám do europarlamentu nejméně lidí z celého regionu. Celkem jich bylo 64 z 614, tedy 10,4 procenta. Včera to ale vypadalo, že zájem bude mnohem větší. Na luštění křížovek neměla komise čas a také místní rozhlas, kterým se v minulosti už několikrát zvali lidé k volbám, mlčel.

Důvody, proč jdou lidé k volbám, jsou různé. „Jistě, že jdu volit. Podpořím Piráty. Je to jediná možná odpověď na agenta Bureše,“ netajil se Miloslav Urbanec, alias Čurby, organizátor světoznámého hudebního festivalu extrémně tvrdé muziky Obscene Extreme na trutnovském Bojišti.

Čtveřice žen v nejmenší obci

Žádný luxus: tři stoly, počítač, kamna na uhlí, žádná televize ani rádio. Tak vypadá volební místnost v nejmenší obci kraje – v Kostelci na Jičínsku. Obec s 38 obyvateli má 31 voličů a volební místnost v bývalém hostinci. Právě tady zasedá čtyřčlenná komise ryze ženského složení. Vybrat v Kostelci někoho do volební komise je prý problém, hlavně při komunálních volbách.

Obyvatelé okrajové účasti Úpice volí v prostorách bývalého kravína v Radči, ze kterého je od roku 2015 zemědělské muzeum. Volební místnost je v recepci muzea, v prostoru někdejší mléčnice.
Na Trutnovsku se volí v kravíně i u popelářů

„Tři z nás jsou příbuzné,“ směje se předsedkyně komise, ředitelka školy v Jičíněvsi Darina Šindlářová. Po jejím boku totiž sedí neteř, 18letá Helena Velartová, na další židli švagrová Jaroslava Velartová. „Chybí tu jen brácha, starosta obce Jan Velart,“ špičkuje dobře naladěná ředitelka. Helena Velartová je studentkou hořické školy zaměřené na zemědělství, a právě lidem z oboru chce dát hlas. Poprvé zasedá ve volební komisi, poprvé volí a je také první voličkou, která odevzdala svůj volební lístek. „Cítím zodpovědnost,“ přiznává při vhazování obálky do urny. Účast u voleb mívají v Kostelci slušnou, ale tentokrát prý asi moc lidí nepřijde, protože prý EU nevěří.

Nudit se tu nebudou, paní ředitelku čeká opravování matematiky, Helena sleduje počítač, její maminka má na starosti stravování a poslední členka party prý sleduje dění. Když se ptáme na nějakou zajímavost, smějí se, že Kostelec je obklíčený koňmi, nyní je jich tady dvacet.

Zoufalec jen nadává, ale k volbám nejde

Na Trutnovsku chodí voliči házet hlasovací lístky nejčastěji do škol či úřadů. Ale najdou se i nezvyklá místa, jako například prostory firmy svážející na Trutnovsku odpad, autoservis v Libči nebo bývalý kravín v Radči u Úpice, který Spolek Chalupění proměnil před čtyřmi lety v zemědělské muzeum.

Voliči měli na prahu zahájení voleb různé názory. „Volit jdu, protože jen tak lze něco změnit. A také proto, že největší zoufalec je ten, který pořád na něco nadává, ale nejde k volbám,“ vyjádřil se Josef Lábus, muzikant a moderátor z Trutnova. Právě na Trutnovsku bude zajímavé sledovat, jestli volby do europarlamentu znovu budou nejméně navštěvovanými. Při těch posledních k nim dorazilo kolem 17 procent.

Kostelec na Jičínsku má 38 obyvatel a 31 voličů. Jako první odvolila v rámci eurovoleb osmnáctiletá Helena Velartová..
FOTO: Volby v Kostelci, nejmenší obci v kraji

V Hradci Králové před pěti lety volební účast v Hradci Králové převýšila celostátní průměr o více než pět procent, i tak se však tehdy k volbám dostavila méně než čtvrtina lidí. Včera byl zájem celkem vysoký, například v ZŠ Milady Horákové odvolilo během prvních tří hodin voleb asi deset procent lidí.

Lidé více sledují klady a zápory EU

Ve Velké Jesenici na Náchodsku volební komisi včerejší účast překvapila. „Během první půlhodiny přišlo asi šestnáct lidí, to jsme nečekali. To bude asi tím pěkným počasím, minule určitě pršelo,“ usmívala se Alena Kličková, která žije v obci už téměř pět desítek let a u voleb zasedá od sametové revoluce.

Během chvilky se u volební urny vystřídalo dalších sedm lidí, přicházely i celé rodiny. “Zatím to vypadá nadějně,“ shodli se členové komise s tím, že obyvatelé asi i víc vnímají a sledují klady a zápory EU.

Dlouhé chvíle se nebáli. “Máme si co povídat, zasmějeme se, a jelikož jsme tady kromě předsedy komise samé ženy, zásobily jsme se sladkým, masovým i sýrovým pohoštěním,“ dodala Alena Kličková.

Volby do Evropského parlamentu ve Velké Jesenici.
OBRAZEM: Volby do Evropského parlamentu ve Velké Jesenici