Sám výukový materiál o dopravní výchově je přitom mezi pedagogy velmi oblíbený a žádaný jako hodnotná vzdělávací pomůcka.

„Podle odezvy od pedagogů víme, že tento materiál rádi využívají. Pro náchodské školáky jsme se rozhodli úvodní stranu s bývalým hejtmanem na vlastní náklady odstranit, aby o tento výukový materiál nepřišli. Je opravdu nešťastné, že musíme všechno pečlivě zkontrolovat, byť byly dárky zcela jistě v dobré víře krajem rozeslány k využití,“ komentoval situaci Jan Birke.

Podobně na začátku týdne odmítl další z darů Královéhradeckého kraje. Na jinak vyvedené stavebnici určené pro prvňáčky mu vadilo, že na zadní straně je obličej náměstka hejtmana pro oblast školství a sportu Arnošta Štěpánka (Piráti), jehož ústa plní „komiksovou“ bublinu proslovem adresovaným rodičům.

O tom píšeme zde:

Náchodský starosta dárek pro prvňáky od kraje vrátil. Vadila mu fotografie krajského náměstka pro školství a sport na krabici.
Pirát nahradil housenku a bylo zle. Starosta vrátil kraji dárek pro prvňáky

Úvodní slovo a fotografie již bývalého hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) do učebnice podle náchodského starosty Jana Birke rozhodně nepatří a tak se vedení město rozhodlo pro radikální řez - a to doslova. Foto: Archiv DeníkÚvodní slovo a fotografie již bývalého hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) do učebnice podle náchodského starosty Jana Birke rozhodně nepatří a tak se vedení město rozhodlo pro radikální řez - a to doslova. Foto: Archiv DeníkZdroj: Deník/Jiří ŠpreňarBirke evidentně měří stejným metrem, protože bývalý hejtman Štěpán je ze stejné strany jako on - z ČSSD. Zároveň Birke patří mezi korunní prince domovské  strany, letos v dubnu měl nakročeno ke křeslu ministra kultury.  

„Dárek z Královéhradeckého kraje v podobě tvůrčí abecedy jsme se společně s kolegy rozhodli dětem nerozdat a vrátit. Na obale je proslov a fotografie náměstka hejtmana pro školství. To do školních lavic rozhodně nepatří,“ vysvětluje starosta města Náchoda.

Město Náchod je zřizovatelem celkem šesti základních škol.