Během čtyř hektických dnů se na čtyřech scénách vyřádilo přes sto kapel, které si přijelo poslechnout kolem dvaceti tisíc nažhavených návštěvníků. Mezi nimi nechyběly ani stovky lidí z Náchodska, kteří na tenhle „fest“ jezdí pravidelně rok co rok.


„Byl jsem tam už po patnácté. Poslední roky tam nejezdím ani tak kvůli muzice, jako spíš kvůli atmosféře. Mají tam tak dobře rozsektorovaný prostor, že se tam člověk ani jeden den nenudí. Vždycky jsem byl rád, že jsem do Trutnova přijel. To, co tam vládne, se možná ani nedá nazvat atmosférou. Je to duch místa. A právě genius loci Bojiště a dramaturgický přístup hlavního organizátora Martina Věcheta jsou tím, co z trutnovského festu dělá The best of,“ míní například Petr Staněk z Broumova, kterého dostalo hlavně sobotní vystoupení švýcarských The Young Gods. „Ti byli špičkoví,“ okomentoval Staněk koncert hlavní hvězdy festivalu.


S podobným nadšením přijalo publikum i zakladatele Faith No More Billyho Goulda a jeho kapelu Harmful nebo íránsko–pákistánské bubeníky The Dhol Foundation. Jejich šamanský rachot, natáčený na live dvd, dostal do varu celé publikum u hlavní scény.


„Byli výborní. Jejich koncert jsme si užili asi nejvíc,“ řekl Tomáš Čuda z Meziměstí, který na festival dorazil už počtvrté. „Jezdíme tam hlavně kvůli atmosféře a taky proto, že se to koná v mnohem příjemnějším prostředí než jiné festivaly,“ dodal Tomáš.


Trutnov je však oblíbený nejen u návštěvníků, ale i u samotných kapel. „Náš bubeník má tenhle fest rád natolik, že si kvůli němu koupil nové bicí, a dnes má na nich premiéru,“ dozvědělo se například publikum během sobotního koncertu Visacího zámku.

 

Asociace občanských poraden (AOP) se ve spolupráci sObčanským poradenským střediskem vHradci Králové a Gender studies zúčastnily trutnovského festivalu. Návštěvníci trutnovského festivalu zjišťovali svou občansko-právní a finanční gramotnost, učili se poznat projevy diskriminace a byli seznamováni smožnostmi, jak se diskriminaci postavit. „Při testování vědomostí zoblasti pracovně-právních vztahů a bydlení byla naprostá většina návštěvníků překvapena, že svá práva nezná a ani neví, jak svá práva mimosoudní cestou hájit. A to bez rozdílu vzdělání či věku,“ sdělil mluvčí AOP Michal Kaderka.

Vrámci programu neziskových organizací byly ve stanu AOP nabízeny workshopy na téma diskriminace vbydlení, zaměstnání a ve spolupráci sHelenou Skálovou zGender studies diskriminace zpohledu gender. Největší zájem návštěvníci projevili o test zobčanské gramotnosti a test, kterým se učili rozpoznávat projevy diskriminace. Největší neznalost projevovali návštěvníci voblasti finanční gramotnosti. „Téměř nikdo nevěděl, jak porovnat jednotlivé úvěry, neznal RPSN a nerozlišoval mezi bankovními úvěry a rychlými půjčkami. Tato nízká znalost finančních produktů je jedna zpříčin nárůstu počtu exekucí,“ dodává Michal Kaderka. Taktéž byla vpolních podmínkách festivalu otevřena i občanská poradna, kde poradkyně královehradecké a trutnovské občanské poradny radily návštěvníkům, kteří aktuálně řeší problémy převážně zoblasti bydlení a zaměstnání. „Většina návštěvníků o bezplatných a nezávislých službách občanských poraden neměla tušení. Lidé byli velmi překvapeni rozsahem i kvalitou poskytovaných rad. Návštěvníci si pak odnášeli kontakty na občanské poradny ve svém okolí a někteří dokonce projevili zájem pro občanské poradny pracovat jako dobrovolníci. Otevřít občanskou poradnu přímo na trutnovském festivalu bylo přínosné pro nás i pro návštěvníky,“ shrnuje mluvčí AOP.