Gymnazista vynalezl přístroj, jehož prostřednictvím mohou i hluboce paralyzovaní lidé pomocí okohybných svalů ovládat počítač.

S přístrojem vyhrál na Festivalu vědy a techniky v Pardubicích. Obstál rovněž v konkurenci šesti stovek účastníků soutěže z více než sedmdesáti zemí světa. „Jsem spokojená, že máme tak šikovné studenty. Je to už druhý úspěch našich studentů v zámoří,“ uvedla Ivana Hynková, ředitelka Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli. Filip Naiser tak navázal na úspěch svých spolužáků, kteří v roce 2009 zvítězili v USA s robotickým vozítkem. Filip byl tentokrát nejlepší mezi individuálními řešiteli v oboru inženýrství.

„Z Filipova úspěchu mám obrovskou radost. Vedle potvrzení Filipova velkého potenciálu je to další důkaz o skvělé práci s talentovanými žáky na litomyšlském gymnáziu,“ sdělila krajská radní zodpovědná za školství Jana Pernicová.

Vynález Filipa Naisera ale vyvolal před několika týdny velkou diskusi. Martin Dobiáš z pražské firmy, která podobný přístroj produkuje, je přesvědčený, že Filipův přístroj je plagiát. Ředitelka gymnázia Ivana Hynková ale už nyní nechce kauzu komentovat.

Filip Naiser se z Ameriky vrátí do Čech zřejmě tento pátek. Příští týden se uskuteční v Pardubicích tisková konference, kde gymnazista sdělí podrobnosti o svém úspěchu v zámoří.