Scénu, ve které blondýnka v růžových pruhovaných šatech spolu s tmavovlasým chlapcem seděli na břehu, prohodili spolu pár vět a poté mladík lákal slečnu do vody, režisér pečlivě promýšlel. Část štábu musela do řeky a mladé herce zabírala s kamerami těsně nad hladinou.

Klapka. Všichni okolo zůstali nehnutě stát. Nikdo nevydal ani hlásku. Mezitím se slunce přehouplo na druhý břeh, až se režisér divil, kam se tak rychle ztratilo.

Natáčení filmové trilogie Zahradnictví začalo už v polovině června, v kinech se bude promítat příští rok. Podle producenta trilogie Viktora Tauše se jedná o zcela ojedinělou věc. „Zahradnictví je unikátní v mnoha směrech. Je to u nás poprvé, kdy filmaři vyprávějí příběh na platformě filmové trilogie, jejíž jednotlivé filmy obstojí samostatně, ale současně tvoří celek odhalující osudy hrdinů na ploše dvaceti let," vysvětlil Tauš a doplnil, že vedle strhujícího příběhu a fantastických hereckých výkonů se diváci vydají na epickou výpravu do vizuálně fascinujícího světa. „Pro Zahradnictví jsme totiž postavili dekorace v rozsahu pro český film zcela nevídaném," prozradil.

Scénář inspirovaný životem vlastní rodiny, ze kterého čerpal už pro scénář filmu Pelíšky, napsal Petr Jarchovský. „Vycházel jsem ze vzpomínek mých rodičů na mé prarodiče, různě jsem si jejich vyprávění zapisoval a nahrával. Když pak zemřel táta, byl to pro mě impuls začít paměť rodiny přetvářet do scénáře této trilogie. Je to asi nejosobnější věc, na které jsem kdy pracoval," přiznal Jarchovský.

Jednotlivé díly nesou názvy Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. Režisér Jan Hřebejk se nechal slyšet, že i pro něho je tato práce zcela výjimečná. „Je to největší projekt mého života. Rodinná sága, kterou Petr Jarchovský napsal do značné míry věrně podle skutečnosti. Jde o tři samostatné příběhy, kde je vždy samostatné těžiště na jiné části rodiny, ale propojují je některé postavy. Například Petrův dědeček Jindřich, jehož hraje ve všech třech filmech Martin Finger," popsal Hřebejk.

Do hlavních rolí tří sester obsadil řežisér Aňu Geislerovou, Kláru Melíškovou a Gabrielu Míčovou. Mužské role ztvárňují například Jiří Macháček, Ondřej Sokol či David Novotný, který se prý doslova vžil do postavy majitele zahradnictví. V některých scénách se objeví i obyvatelé Jaroměře a okolí, kteří před nedávnem uspěli při filmovém konkurzu.

Jelikož se děje příběhů odehrávají v letech 1939 až 1959, bylo proto velmi důležité postavit i kvalitní dobové dekorace. Toho se ujal architekt Jan Kadlec. „Vizuální podoba příběhů je složena ze tří světů. Světa zahradníka Miloše Pecky v Jaroměři, světa kadeřníka Otty v Praze a světa vlastence Jindřicha. Každý z nich jsem zasadil do vizuality vrcholu tehdejší architektury, funkcionalismu. Ta však už ve své čisté podobě neexistuje a tudíž bylo nutné v podstatě všechny dekorace, interiéry i exteriéry, postavit," popsal svůj nelehký úkol architekt.

Natáčení unikátní výpravné filmové trilogie skončí v prosinci tohoto roku. První ze tří premiér se pak uskuteční už 27. dubna 2017. Další jsou naplánovány na 28. září a 16. listopadu téhož roku. (reh, gav)