Kde vznikla myšlenka pořádat tento zajímavý projekt právě v Novém Městě nad Metují?
Inspirovala nás naše kamarádka Káča Hlavová, která organizovala pražskou premiéru festivalu v kině Aero koncem února. Domluvili jsme se s vedoucím zdejšího kina panem Červinkou, kterého myšlenka na realizaci zaujala. Projekt jsme rozjeli, no a takhle to dopadlo. V sobotu se promítá!

Na co diváky pozvete? Máte nějakého vlastního favorita mezi sedmičkou filmů?
Především zvu diváky do hezkého prostředí novoměstského kina, kde na ně kromě filmů čeká i velmi zajímavé povídání s režisérem filmu Sandstone Petrem Kašparem a jeho hosty Bohumilem Sýkorou a Tomášem Čadou. Film vznikal v nedalekých skalních městech na Broumovsku a tak není divu, že právě tenhle film a jeho tvůrce budou jedním z největších lákadel pro diváky. Nechci vyloženě nějaký film vyzdvihovat. Ve dvou promítacích blocích si každý najde jistě svého favorita. Filmy nás zavedou nad pohoří Karakorámu, ocitneme se na ostrově Siberut . Příslušníci kmene Malinke ze Západní Afriky nás roztančí a dech se nám bude tajit nad snímkem z dílny Red Bullu, který je z prostředí extra divokých řek v Norsku a na Islandu. O filmech si každý může přečíst to základní na webu:

www.hedvabnastezka.cz.

Máte v záloze ještě nějaké lákadlo pro diváky?
Po obou filmových blocích budeme losovat ceny, které mohou diváci vyhrát. Ceny věnují partneři naší akce. Víme, že ve hře bude čokoládový dort, horolezecké potřeby, outdoorové vybavení, energetický balíček a mnohé další. Zajímavé určitě je, že jsme se domluvili se sdružením pro všestranný rozvoj osob s mentálním postižením PFERDA a na festivalu se tak setkáme s jejich projektem kavárny Láry Fáry. Lidé z této kavárny budou v průběhu festivalu vařit znamenitou kávu a podávat k ní sladké dobroty. Považujeme to za fajn spojení a jsme rádi, že tito lidé budou u toho. V přilehlých prostorách kina pak budou prezentovat svoje produkty někteří další partneři.

Všechny srdečně zveme. Přijďte si užít pěkný den.