Náchodský deník ve spolupráci s Partners Market v Novém Městě nad Metují, finanční a bankovní pobočkou s komplexními službami v oblasti hypoték, investic, pojištění, spoření, úvěrů a bankovních služeb, připravil nepravidelnou rubriku, v níž se čtenáři mohou ptát na věci ohledně financí a finančních služeb.

Čtenář Deníku se dnes ptá: „Před lety jsem si založil „výhodný" účet v jedné bance, tzv. balíčkové konto, ale mám pocit, že dnes už je to přežitek a za podobné služby se platí daleko méně. Je to tak?"

Odpovídá Michal Stránský, ředitel pobočky Partners Market v Novém Městě nad Metují:
Před pěti, šesti lety byla balíčková konta hity, dnes se jich všichni zbavují. Pod jednotnou cenou se skrýval určitý objem služeb, který byl naprosto neflexibilní, nastavený na neexistujícího modelového klienta, a pokud klient chtěl náhodou něco navíc, musel platit bokem. Dnes unifikované balíčky najdete v nabídce bank stěží, bankovní domy pochopily, že klienti si žádají individuální přístup. Každý má jiné potřeby a nechce se mu platit za to, co nevyužívá.

Zda i vy přeplácíte, nebo nevyužíváte celou nabídku konta, zkontrolujete velice jednoduše. Vezměte bankovní výpisy za poslední dva až tři měsíce a podívejte se, za jaké položky vám banka účtuje poplatky. Řada položek se bude opakovat výběry z bankomatů, příchozí platby, trvalé příkazy atd., a samozřejmě poplatek za bankovní účet. Napište si do přehledné tabulky, co vás kolik stojí měsíčně, a možná budete překvapeni, kolik vaší bance měsíčně platíte.

Jak tedy ušetřit? Jednoduše: Nebuďte líní a běžte si do banky vyjednat lepší podmínky. Určitě nebude chtít přijít o platícího klienta. Nebo se podívejte na konkurenční nabídky ostatních bank. Určitě najdete konto, které vám bude vyhovovat a bude mít nižší, nebo skoro žádné poplatky. A přestupu z banky do banky se už také bát nemusíte. Vše se dá vyřešit velmi jednoduše tzv. mobilitou. To je formulář, který většinou vyplníte v nové bance, která ho zašle vaší původní a na základě něhož vám instituce mezi sebou převedou veškeré pravidelné platby, které máte s účtem spjaté. Rušení a znovu nastavování příkazů a plateb tedy zcela odpadne. Na vás bude už jen kontrola výpisu provedených / převedených změn.

Pokud byste se nechtěl probírat záplavou nabídek jednotlivých bank, pracovníci naší pobočky Vám zajisté pomohou vybrat to správné konto pro Vás. (red)