„Naše firmy se nedávno zúčastnily Veletrhu fiktivních firem v Obchodní akademii a jazykové škole v Hradci Králové. Přijelo celkem 18 fiktivních firem z celé republiky. Každá z nich vyslala pět až šest svých zástupců,“ řekl nám ředitel Obchodní akademie v Náchodě František Votroubek.

„Naše firmy se nedávno zúčastnily Veletrhu fiktivních firem v Obchodní akademii a jazykové škole v Hradci Králové. Přijelo celkem 18 fiktivních firem z celé republiky. Každá z nich vyslala pět až šest svých zástupců,“ řekl nám ředitel Obchodní akademie v Náchodě František Votroubek. Náchodští studenti se v silné konkurenci rozhodně neztratili. Bojovali totiž o umístění na špici soutěžního pole. Firma Prima získala druhé místo a zvláštní ocenění za výborný marketingový nápad a firma Jantar vybojovala třetí místo. „Fiktivní firmy v naší Obchodní akademii jsou velmi oceňovány nejen samotnými studenty, ale také jejich rodiči,“ pochvaluje si ředitel.


Při samotné soutěži si v jednotlivě určených třídách studenti připravili své stánky určené pro obchodování. Potom se prezentovali prostřednictvím proslovů v českém a cizím jazyce před odbornou porotou složenou z učitelů, zástupkyně Národního ústavu odborného vzdělávání a primátora města Hradec Králové. Následovalo obchodování mezi fiktivními firmami navzájem a celý průběh byl sledován a hodnocen porotou. „Oceňoval se přístup k zákazníkům, dovednost vyjadřování a orientace v dokladech,“ přiblížil průběh klání Votroubek.


V současné době působí na škole šest fiktivních firem. Ty se zabývají předměty podnikání – Prima – úklidové služby, Elderien – opravna automobilů, Force – provoz hotelu s doplňkovými službami, Gravity – fitness a relaxační centrum, Caspo – květiny a květinová výzdoba a Jantar – prodej metalového a rockového oblečení.