V klubovně krčínské sokolovny se uskutečnil workshop pod vedením lektorky Barbory Dvořákové z Holic, při němž se příchozí mohli dozvědět, jak na výrobu adventního věnce. Vše potřebné našli na místě a své dílo si mohli odnést i domů.

Dorazila sem i důchodkyně Zdena Pfeipferová z Krčína. Výrobu adventního věnce zkoušela poprvé v životě a jak prozradila, pokud se jí povede, přidá ho k vánoční výzdobě domu. Většina zhotovených věnců však poslouží jako dekorace dveří.

Věnce ze zelených rostlin, stejně jako svíčky, se v Evropě symbolicky používaly už před příchodem křesťanství. V křesťanském pojetí kruhový věnec představuje Boží věčnost a jednotu, vzkříšení a věčný život.

V září loňského roku se školáci v Černíkovicích dočkali slavnostního otevření nové pasivní budovy školy, vyrostla v sousedství té staré.
Pasivních staveb na Rychnovsku přibývá. Patří k nim i škola v Černíkovicích

"Tradice adventního věnce byla založena až v 19. století v Hamburku německým protestantským teologem Johannem Hinrichem Wichernem (1808-1881). Ten se mimo jiné zabýval městskou misií a založil školu pro chudé děti. Ty se ho v předvánoční době každodenně ptaly, kdy už budou Vánoce. V roce 1839 proto vyrobil předchůdce dnešních adventních věnců ze starého dřevěného kola, na něž nalepil 19 malých červených svíček pro všední dny a 4 bílé svíce pro neděle," uvádí wikipedie.

Základem adventních věnců bývá jakákoli zelená dřevina – zejména jehličnany – smrk, borovice, jedle, ale i některé zahradní dřeviny, populární je například cesmína. Adventní věnce se věší na vstupní dveře, ale rovněž na stěny a malé věnečky třeba i na záclony.

Adventní věnec se svíčkami má své místo na stole. Čtyři svíce symbolizují čtyři adventní neděle. Speciální adventní sady svíček mají každou svící jinak dlouhou, zapaluje se nejdříve ta nejdelší a každou neděli se přidává ta o něco kratší, takže poslední neděli před Štědrým dnem už hoří na věnci všechny svíce přibližně stejně dlouhé. Postupné rozžínání svící symbolizuje příchod světla, pokoje a radosti – prosincové noci jsou nejdelší a nejtmavší v roce.