Začátkem minulého týdne bylo ještě krásné počasí. „Ve společnosti druhé samičky Žanety a čtyřletého mláděte Besara byla vypuštěna do venkovního výběhu. Zde se usadila ve vidlici suchého kmenu a setrvala tam do večera. Ani se soumrakem se situace nezměnila, přestože ji dovnitř lákaly ošetřovatelky a nabízely jí vybrané laskominy,“ přiblížil začátek problému zoolog Martin Smrček. Ani další dva dny se nepodařilo Satu nalákat zpátky do tepla pavilonu. Pokoušel se o to samec Elmar i Žaneta, nepomohl ani velký hlad, který Satu po třech dnech už musela mít. Koncem týdne se výrazně snížily teploty a pršelo.

Všem bylo jasné, že se musí Satu dostat do sucha, tepla a ke žrádlu. „Veterinář Jiří Váhala se proto rozhodl uspat ji Po první injekci slezla Satu na zem a usnula. Začala rychlá akce. Ale jak se ošetřovatelky přiblížily, Satu vstala. To nikdo nečekal. Nastal útěk z výběhu, protože střetnutí s orangutanem by jistě nedopadlo dobře. A tak musel veterinář nastřelit Satu znovu. Protože mezi tím vylezla na strom, hrozilo, že usne, spadne a zraní se. Navíc se vše odehrávalo blízko vodního příkopu, takže se všichni chystali na bleskurychlý zásah ve chvíli, kdy by Satu spadla ze stromu a skutálela se do vody,“ popsal dramatické okamžiky Smrček.

Omámená Satu na poslední chvíli slezla na zem a usnula pod stromem. Pro ošetřovatelky už nebyl problém ji přemístit do tepla ubikace. Tady se asi po hodině probrala. Nyní se budou všichni snažit, aby „dohnala“ po čtyřech dnech hladovění původní váhu.

Samička Satu rozšířila zdejší chovnou skupinu v únoru, kdy přicestovala z Anglie. Hned se zapsala do paměti všech, když si z deky, kterou důmyslně uvázala na horní mříž expozice, vyrobila hnízdo. Od desetileté Satu očekávají ošetřovatelé odchov dalšího orangutanka.