"Zámek není zamrzlý kupodivu, tak můžu odemknout," zachrastil dnes krátce před půl třetí starosta klíčem a rozhlednu symbolicky otevřel.

Od listopadu se vrch Šibeník může pyšnit novou dominantou. Jako první v ČR a možná i ve světě byl pro účely rozhledny využit tubus větrné elektrárny. Projekt Pavla Suchého zvítězil v roce 2014 v rámci architektonické soutěže O cenu Petra Parléře.

Padělané tisícikorunové bankovky - ilustrační foto.    Náchod - Policie obvinila dva muže v Náchodska z padělání peněz. Podle kriminalistů s pomocí běžně dostupné domácí počítačové techniky a tiskárny v uplynulých měsících vyrobili padělky bankovek nominá
Spadla klec. Kriminalisté odhalili padělatele bankovek za více než půl milionu

Stavba je součásti projektu „Česko-polská Hřebenovka - východní část“. Cesta ke konečnému výsledku trvala dlouhých téměř deset let. "Roku 2010 se ČEZ rozhodl, že z lokality odejde a chtěl původně všechny větrníky zbourat," připomíná starosta dlouhou cestu, která vedla ke kýženému výsledku.

Přestavba větrné elektrárny a trafostanice byla dokončena a výsledek rozhodně stojí za návštěvu. Vystoupat na plošinu ve výšce 32 metrů je sice výzvou, ale odměnou bude za hezkého počasí krásný výhled nejen na Nový Hrádek, ale i vrcholky Orlických hor, část Polska, nádrž Rozkoš nebo i Kunětickou horu u Pardubic. "Kam oko dohlédne, tak samá krása," říká starosta Zdeněk Drašnar o rozhledně, která bude otevřena od této chvíle sedm dní v týdnu.

Koronavirus, ilustrační foto
V kraji za den přibylo přes 600 nakažených. Nejvíc za sedm týdnů

Investorem a provozovatelem rozhledny a přilehlého informačního centra je městys Nový Hrádek. Stavbu celokovové rozhledny a infocentra realizoval Průmstav Náchod, ve spolupráci s KADEN-HOLDING Náchod. Stavba je součásti projektu „Česko-polská Hřebenovka - východní část“. Celkové náklady projektu činily cca 16,5 milionu Kč. Rozhledna slouží veřejnosti bezplatně, je provozována bez obsluhy a je přístupná denně v době od východu do západu slunce za klimaticky vhodných a zdraví neohrožujících podmínek. Rozhledna se nachází v nadmořské výšce 655 m, celková výška konstrukce je 47 metrů výška výhledu je ve 32 metrech, kam ze země vede 183 schodů.