V silné konkurenci mladé gastronomické naděje obstály výborně a zúročily úsilí své i svých trenérů. Práce Petra Lindra byla komisí oceněna stříbrem, Hany Laštovičkové a nováčka v týmu Jakuba Hlávky bronzovými medailemi.
„Příprava na podobnou soutěž je poměrně náročná. Jde o to vymyslet, vyzkoušet a pak vyrobit exponáty, které by úspěšně obstály v konkurenci ostatních výrobků z oblasti studené kuchyně. Znamená to několik týdnů usilovné práce žáků i trenérů, učitelů odborných předmětů a odborného výcviku. V posledních dnech před soutěží pak dokonce celodenní úsilí, protože se jedná o přesnou, titěrnou a důkladnou práci,“ řekl Jan Musil, učitel odborných předmětů.
V samotný soutěžní den se musí naaranžovat, přeleštit a uspořádat vše na připravené mísy. Celý vyhrazený prostor je třeba náležitě vyzdobit. I když je na tuto práci téměř dvě a půl hodiny, mohou se v nervozitě stát chyby. „Stačí jen, když se místo osmi kusů od každého výrobku vystaví jen šest. Jen taková chyba by znamenala diskvalifikaci pro nedodržení podmínek,“ uvedl Musil. Hodnocení výrobků probíhá anonymně bez účasti veřejnosti. Hodnotící komise je složena z mnoha předních odborníků. „Objektivnost komise si letos poprvé mohli účastníci ověřit, protože se při vyhlašování výsledků výrobky současně objevily na promítacím plátně. Přítomní si díky tomu mohli vytvořit vlastní názor,“ dodal učitel Musil.
Letošního ročníku královéhradeckého svátku chutí a vůní se zúčastnilo bezmála 180 účastníků, kteří soutěžili v různých kategoriích pro juniory, dospělé nebo družstva. Značný podíl soutěžících tvořily odborné školy, které tyto soutěže využívají pro lepší orientaci v současných trendech gastronomie a také ke srovnání úrovně svých žáků s podobnými školami. Přesto, že se jedná o bezesporu jednu z největších akcí podobného druhu v Evropě, soutěžících ze zahraničí bylo poskrovnu, slušné zastoupení měli pouze sousedé ze Slovenska.
Také žáci z oboru cukrář ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Novém Městě nad Metují se letos již po několikáté zúčastnili gastronomické soutěže Gastro Hradec .
Žákyně Rigová Andrea z 2. ročníku soutěžila v kategorii Cukrář junior do 21 let se dvěma slavnostními dorty, které nazvala „Den a noc“. Za svůj výkon dostala stříbrnou medaili.
Této soutěži předcházela několikadenní příprava, ve které se musí sladit nejen vhodnost chutí různých náplní a korpusů, ale také jejich barevnost a estetický vzhled. Také ozdoby musí být připravovány co nejpečlivěji a precizně. Výrobky jsou totiž hodnoceny odbornou porotou, která je hodnotí nejen vizuálně, ale také degustací. Na této přípravě se podílela i žákyně 3. ročníku Martina Diblíková.
Škola se zároveň prezentovala slavnostní tabulí na téma „Z české historie výroby těstovin“ a přípravou míchaných nápojů.
(Renata Lelková, Zdeňka Francová)