Letošní soutěž se lišila od předchozích ročníků místem konání. Namísto pardubické ČEZ Arény se uskutečnila nově v Praze 9 v obchodním centru Globus v Čakovicích. Jako každý rok se soutěžilo ve třech kategoriích, a to v oborech číšník, kuchař a cukrář.
Střední školu hotelnictví a podnikání SČMSD Hronov zastupoval v kategorii Kuchař Milan Klapal, žák 2. ročníku oboru Hotelnictví a turismus, kterého na tuto náročnou soutěž připravoval jeho trenér Jiří John. Zadání pro kuchaře znělo - Krajová specialita v moderní úpravě, surovinou bylo kuře. Milan připravoval pokrmy s názvem Houbový kuba s opečeným kuřecím prsem a Podzimní zelenina s kuřecí roládkou.
Uvařit čtyři porce za 45 minut dá zabrat, proto předem trénoval s vervou a nasazením všech sil. Své dojmy ze soutěže Milan vyjádřil stručně. „Když jsem šel na řadu, nebyl jsem ani moc nervózní, ale i ta malá nervozita z mé první soutěže byla znát. Neustále jsem si v hlavě přemílal, jestli mám všechny suroviny a postupy, jak co vařit. Po odstartování mi úplně vyschla ústa, ale po chvíli bylo vše zase v pořádku. Při soutěži jsem moc nevnímal okolí, abych se zbytečně nerozptyloval, jen můj trenér mě rozesmál, když o mě mluvil. Po dokončení jsem si oddychl, ale menší tréma se vrátila při vyhlašování vítězů. Nakonec to dopadlo velmi dobře. Získal jsem bronzovou medaili a skončil celkově pátý, takže jsem měl velkou radost. A ještě větší, když jsem se dozvěděl, že postupuji do Brna.“
V kategorii Číšník soutěžil v barvách hronovské hotelovky již potřetí zkušený reprezentant, žák 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Miroslav Klapka pod vedením Michaely Rézové. A jak vzpomíná on na předsoutěžní a soutěžní atmosféru? „Jelikož byla soutěž rozdělena do dvou dnů a na nás s Milanem padl los až na druhý den, soustředili jsme se ve čtvrtek na své kolegy a soky. Ve čtvrtek proběhl také galavečer s rautem a módní přehlídkou. Museli jsme ale jít brzy spát, protože nás druhý den čekal velmi náročný program. Neulehčilo nám to ani vstávání v 6 hodin ráno a nutná příprava. Naštěstí jsme měli dostatek času na přípravu před samotnou soutěží, protože jsme oba soutěžili až mezi posledními. Na řadu jsem přišel jako osmý z deseti soutěžících toho dne. Soutěžním úkolem pro obor Číšník byla příprava tabule pro dvě osoby, servis vína a příprava teplého předkrmu před hosty. Servíroval jsem víno Chardonnay 2007, s přívlastkem výběr z hroznů, oblast Morava, podoblast Velkopavlovická, obec Čejkovice, viniční trať Helezný díl, z vinařství Tomáš Krist. Jako teplý předkrm jsem připravil slávky brasírované se zeleninou, doplněné bylinkovou bagetkou a smetanovým dipem. Při hodinové přestávce na spočítání výsledků jsme s napětím očekávali, jak jsme dopadli. V prvním vyhlášení se udělovala jednotlivá pásma. Společně s mým kamarádem z hotelové školy v Chrudimi jsme obdrželi jako jediní zlaté pásmo. Tím jsem si splnil osobní cíl, kterého jsem chtěl dosáhnout. Zlatou třešničkou bylo to, že jsem po sečtení obou soutěžních dnů vybojoval absolutní vítězství v soutěži a celkové první místo! A proto chci velmi poděkovat paní učitelce a trenérce Michaele Rézové za pomoc s přípravami na soutěž a za trpělivost. Naučil jsem se zase spoustu nových věcí a jsem rád, že jsme mohli přispět k posunutí úrovně české gastronomie zase o kus dál. Nyní se musíme připravit na velké finále a mé poslední předmaturitní vystoupení v Brně, kam společně s mou trenérkou jedeme jako favorité, a nebude jednoduché laťku z Prahy udržet!“
A nám nezbývá než k velkému medailovému úspěchu celému reprezentačnímu týmu poblahopřát a držet oběma nadějným mladým gastronomům palce. Doufáme, že když tvoří hronovské reprezentační družstvo Klapka a Klapal, musí vše v březnu v Brně na soutěži Gastro Junior Nowaco Cup 2011 klapnout na jedničku!
(Renata Lelková, Střední škola hotelnictví a podnikání SČMSD, Hronov)