Včera 14. července krajští radní konečně po dlouhých přípravách posvětili vyhlášení veřejné zakázky na stavbu. Jednou už kraj musel soutěž na dodavatele zrušit, jde tedy o druhý pokus. Předmětem zakázky jsou stavební práce v rámci takzvané první etapy modernizace a dostavby nemocnice včetně napojení na současné interiéry, zdravotnické technologie a nezbytnou informační techniku, která bude muset být instalována už v průběhu stavby.

V rámci první etapy dojde především ke stavbě centrálního pavilonu a přiléhajícího lůžkového pavilonu. Zhotovitel stavby se bude muset vejít do ceny téměř 1,2 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Navíc bude muset pavilony postavit během dvou let.

„V rámci první etapy dojde i k výstavbě dvou nových pavilonů J a K. V pavilonu J bude zejména lůžková část chirurgie, ortopedie, či gynekologické ambulance, v pavilonu K potom například rentgen, operační sály, anesteziologicko-resuscitační oddělení a chirurgická jednotka intenzívní péče, dále porodnice, či dětské oddělení. Tyto pavilony budou tvořit středobod areálu, nové srdce nemocnice," uvedl krajský radní pro oblast investic Josef Dvořák.

Jedná se o největší investici kraje, kterému nemocnice patří. Nadlimitní výběrové řízení i zadávací dokumentaci k soutěži na dodavatele celé stavby schválila krajská rada na mimořádném zasedání. Jako základní hodnotící kritérium veřejné zakázky bude nejnižší cena, přičemž maximální přípustná hodnota zakázky je stanovena na 1 191 942 korun bez DPH. V zadání bude kladen velký důraz na kvalifikaci dodavatele. Podmínkou má třeba být, že už nějaké nemocnice postavil.

Aby se u tak velké zakázky předešlo riziku podhodnocení nabídky ze strany uchazečů, kraj si nechá zpracovat od České komory stavebních ekonomů odborný posudek s odhadem ceny, který může při vyhodnocení výběrového řízení použít.

„Předpokládaná doba výběrového řízení je do ledna příštího roku a na konci měsíce, nebo začátkem února už by měla být podepsána smlouva s vítězem výběrového řízení," uvedl hejtman Lubomír Franc.

Realizace první etapy bude probíhat za plného provozu nemocnice. „Od podpisu smlouvy s dodavatelem se do deseti dní bude moci stavět. Na dokončení zakázky bude mít 24 měsíců. Na ty bude navazovat šestiměsíční zátěžový provoz všech zařízení," dodává radní pro oblast investic Josef Dvořák.

V minulosti už ale vedení kraje slibovalo stavbu zahájit několikrát a nakonec byla odkládána. To přineslo zpoždění několika let. Pacienti a personál mezitím na nové důstojné prostředí marně čekají.