Za provedení vrtů zaplatí radnice přibližně čtyři a půl milionu korun. „Jsme na začátku zhotovení podrobného geologického průzkumu, jehož cílem je získání poznatků o stavbě a uspořádání běloveské vřídelní struktury na rozvojových plochách v ulici Na Horním konci v Bělovsi. Tyto plochy jsou ve stoprocentním vlastnictví města," zdůraznil místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka.

Průzkumné práce začnou první listopadový týden a budou spočívat ve vytvoření čtyř průzkumných vrtů, a to do hloubky asi sto metrů. Na základě zkoušek se počítá i s provedením dvou zhruba stejně hlubokých jímacích vrtů pro zachycení minerální vody.

Postup potvrdil i Libor Michele, který má hydrologický průzkum na starosti. Věří, že se vhodnou vodu podaří tímto způsobem najít. Průzkumné vrty by měly být hotové do ledna. „Poté se vyhodnotí čerpací zkouškou a v březnu a dubnu se dle výsledků vytyčí dva jímací vrty s ohledem na jakost, kvalitu, chuť a ochranu," vysvětlil Michele.

Poté by měly následovat povinné tříměsíční čerpací zkoušky, které jsou nutné dle zákona. Vedení města věří, že tento postup bude úspěšný a jakmile bude mít radnice jistotu, že má minerální vodu ze svých vrtů, zahájí podle místostarosty rekonstrukci areálu takzvaných Malých lázní za obchodním domem Kaufland, kde by vznikla kolonáda a nové místo pro stáčení minerálky. Počítá se i s vybudováním malého balneoprovozu, který by měl nastartovat obnovu lázeňství.

Náklady na vybudování Malých lázní by měly být okolo 20 milionů korun a Náchod by do konce roku měl vědět, zda uspěl s žádostí o dotaci. Město Náchod je rovněž lídrem česko polského projektu, do kterého se zapojila i města Hronov, Kudowa-Zdrój a Duszniki. Každé z těchto měst může v rámci tohoto projektu čerpat až půl milionu eur právě na tu svoji část projektu.

O obnovu lázeňství město Náchod usiluje už dlouhé roky. Důkazem toho je podle Jana Čtvrtečky i letos v červenci schválený územní plán. „Vymezili jsme v něm nové rozvojové plochy pro oblast lázeňství, které se nacházejí bezprostředně vedle původních lázní. Jedná se o plochu o rozloze zhruba třech hektarů a pro do budoucna plánované lázeňství je to dostatečný prostor," ujistil místostarosta.

UZAVŘENÝ PRAMENÍK

Náchodská radnice se do získání vlastních vrtů pustila poté, co byl loni na podzim kvůli modernizaci uzavřen prameník takzvaného Jakubova pramene, který byl otevřený od roku 2011. Majitel prameníku, společnost Běloveské lázně, na podzim loňského roku městu vypověděl smlouvu o výpůjčce prameníku a obě strany stále nenašly shodu.

Starosta Náchoda Jan Birke připomněl, že obnova lázeňství je pro město velmi důležitá. Radnice má nyní všechna potřebná povolení, odborníky, kteří budou dohlížet na průběh prací i vysoutěženou firmu, která vrtné práce provede. Město dělá vše pro to, aby při rozvoji lázeňství nebylo na nikom závislé, což je důležité i pro další generace.