Letošním vystavovatelem fotografií bude česká horolezecká legenda Radek Jaroš, který stanul na nejvyšších vrcholech všech kontinentů světa, a stejný výkon letos korunoval slovenský horolezec Petr Hámor. A právě toho by chtěla ředitelka festivalu Marie Jirmannová přilákat jako hlavního hosta MHFF, který se koná v Teplicích poslední srpnový víkend.

„Zatím to je v jednání. Teď právě čekám, až se vrátí z Himálaje, kde v polovině května zdolal Dhaulagiri. Tak by měl určitě o čem vyprávět,“ nepochybuje ředitelka Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu (MHFF) Marie Jirmannová, na kterou v těchto dnech čeká kromě jiných přípravných povinností i sledování filmů.

KOMISE MUSÍ SHLÉDNOUT PŘES 60 SNÍMKŮ

Před několika dny totiž vypršel termín, do kdy mohli filmaři přihlašovat své snímky. „Celkem jsme dostali 63 filmů z celého světa. Výběrová komise se teď musí na všechny podívat a vybereme pak mezi 30 a 40 filmy, které budeme promítat návštěvníkům,“ říká Marie Jirmannová.

Ve srovnání s minulými roky je počet přihlášených snímků dobrým průměrem. „Je to akorát – vloni jich bylo přes 70 a předloni zase necelých 50,“ připomíná, a jedním dechem dodává, že není ani tak rozhodující počet doručených snímků, jako jejich kvalita. „Pokud jich z třiceti 16 neshledáme vhodnými, tak by to byl průšvih. A musím říct, že už jsem jich pár viděla a u některých mám pocit, že se filmaři spletli a poslali nám snímky, které se k nám moc nehodí. Ale neviděla jsem je zdaleka všechny, tak nechci dělat předčasné závěry,“ věří ředitelka festivalu, že společně s dalšími pěti členy komise vyberou takové snímky, za které jim diváci nebudou spílat. „To doufám za těch devatenáct let už nějak odhadnu,“ usmívá se Marie Jirmannová, kromě které jsou ve výběrové komisi lidé z Teplicka, kteří mají k festivalu, skalám a filmařině vztah.

FILMOVÝ FESTIVAL NENÍ JEN O FILMECH

Kromě filmové přehlídky nabídne festival i svůj bohatý doprovodný program. Patří sem besedy, venkovní projekce nesoutěžních filmů, Mistrovství republiky mládeže v boulderingu, dále pak boulderingový pohár pro děti a v sobotu pro dospělé, běh skalami a různá sportovní klání a soutěže jako je například Spára, Slick line, Věšák nebo Lezení poslepu. „Tyto doprovodné akce jsou ověřené minulými roky. U návštěvníků mají úspěch, tak v nich logicky pokračujeme,“ říká Jirmannová.

ZE VSTUPNÉHO PODPOŘÍ SKALNÍ ZÁCHRANÁŘE

V hudebním programu v pátek a v sobotu na místním fotbalovém hřišti vystoupí Sto zvířat, Laura a její tygři, Heebie Jeebies či Synové výčepu. „Letos věnujeme padesát procent ze vstupného místní Skalní záchranné službě na záchranářské vybavení. Její činnost je velice záslužná nejen ve skalách,“ uzavírá ředitelka festivalu.