Trasa dlouhá 48 km s převýšením 660 m vede krásnou přírodou kraje bratří Čapků a Boženy Němcové a těsně míjí historické centrum Ratibořic. Povrch tvoří z 80% zpevněné lesní a polní cesty a 20% asfalt. Těšit se tedy můžete na jeden z prvních MTB maratónů cyklistické sezony, jehož trasa vede bikovými terény. Trasa je však sjízdná i pro crossová kola.

Kancelář závodu bude umístěna od tribunou stadionu a bude rozdělena na tři části – pro předem přihlášené, nové registrace a dětské závody. Kancelář je otevřena od 8.00 hodin a uzávěrka přihlášek je v 11.30 hodin. Startovné pro dospělé je 450 korun.

Start a cíl bude situován na oválu místního stadionu Sparta. Řazení na start začne v 11.30 hodin a hromadný start všech závodníků pak proběhne v pravé poledne. Cílový limit je stanoven na 16.30 hodin, což vloni stihli bez problému všichni závodníci.

Dětské závody odstartují hned po hlavním závodě. Na žáky narozené v letech 1999–1995 čeká okruh dlouhý 10 km okolo hradu Vízmburk. Pro kategorie předškolní a přípravka do 10 let je pak připraven malý okruh v okolí stadiónu. Děti mají startovné zdarma! Nutný je však písemný souhlas jednoho z rodičů (formuláře budou k dispozici v kanceláři závodu).

Novinkou letošního ročníku je závod elektrokol (elektromotor pomáhá při šlapání). Jede se na stejné trase jako hlavní závod a je vypsán pro jednu kategorii bez rozdílu věku a pohlaví. (dop)