Od 3. října probíhal projekt „Šikovné ruce pro hospic 2014, aneb lidé lidem", do kterého se zapojilo 171 účastníků, včetně skupin, darováním vlastnoručně zhotovených výrobků. Do konce listopadu si zájemci mohli na prodejní výstavě kupovat vánoční dárky, umělecké předměty, oblečení, výzdobu do domácnosti, ale i šité tašky, hračky, bižuterii a další podobné věci. Na výběr bylo dokonce více jak tři tisíce výrobků. Jejich prodejem hospic získal 72 tis korun.

„Díky všem dárcům nápaditých předmětů do projektu Šikovné ruce, ale i těm, kteří si přišli na výstavu něco zakoupit s úmyslem především podpořit hospic, a také díky podpoře Královéhradeckého kraje, jsme získali značnou část nákladů na dorozumívací zařízení mezi sestrou a pacientem do prvního patra v budově hospice," řekl Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec, která hospic provozuje.

Dodal: „Dorozumívací zařízení je velmi nákladné, jeho pořízení představuje částku 250 tisíc korun, přestože nám dodavatel dal ještě 25 procent slevu. Avšak díky další benefici Běh pro hospic a podpoře Nadace Divoké husy jsme získali dalších 128 tis korun a zbývající část nákladů byla uhrazena z veřejné sbírky pro hospic."

Vrchní sestra v hospici Petra Nováková dodala: „ Nyní je už nový dorozumívací systém nainstalován a je účinnou pomocí při ošetřování nemocných. Pro nás je velmi důležité především to, že se nyní na signalizaci můžeme spolehnout a že se nemusíme neustále zdržovat voláním na servis. Původní, 19 let staré zařízení, nebylo již opravitelné. Všem, kteří projekt podpořili, velmi děkujeme i za naše nemocné."

Hospic Anežky České je nejstarším střediskem Oblastní charity Červený Kostelec. Posláním Charity Česká republika je pomáhat lidem v nouzi. Červenokostelecký hospic toto poslání naplňuje už od svého otevření v roce 1996 tím, že poskytuje komplexní péči těžce nemocným a umírajícím lidem.