Nejnavštěvovanější oblastí Královéhradeckého kraje jsou bezesporu Krkonoše. Bez zdražení to nepůjde, přiznávají před letní sezonou zdejší hoteliéři. Doufají, že do hor opět vyrazí tuzemští hosté, po covidovém výpadku předpokládají také návrat cizinců.„Nikdo z nás nechce zdražovat. Ke zvýšení cen jsme tlačeni tím, jak rostou vstupní položky – energie nebo potraviny. Přesto si myslím, že nikdo nezvažuje brutální zdražení,“ řekl Martin Jandura z infocentra Špindl.INFO.

Stovky českých a světových kapel si už našly cestu na výravský Letní parket.
Letní scéna Výrava: Mysleli si, že Nazareth jsou revival, vzpomíná Petr Hrubý

Covidová doba změnila návyky při objednávání pobytů. „Pandemie naučila lidi rezervovat si pokoje na poslední chvíli, proto se trochu čeká, jak bude vypadat obsazenost v létě,“ doplnil ředitel Hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Karel Rada.

RYBNÍK U LESA LÁKÁ

Konečně slušnou sezonu očekávají i hoteliéři na Hradecku. Po covidové nejistotě se hotelům, penzionům a kempům plní rezervační systémy. Některé využily covidové uzávěry k modernizaci hotelů a teď věří, že do jejich plánů drasticky nezasáhne další pandemie. Tříhvězdičkový hotel Alessandria v Hradci Králové patří k největším hotelům ve městě. Celkem nabízí 112 pokojů a v nich 230 lůžek.

„Částečně jsme modernizovali ještě před covidem, ale využili jsme pro další zlepšování našich služeb i dobu, kdy nás v podnikání omezovala pandemie,“ vysvětlujeme majitel a ředitel hotelu Jan Aleš.

Sázka na střídmou jednoduchost, přírodní materiály a intenzivní propojení interiéru s okolní přírodou dokonale vyšla
Sázka na jednoduchost. Stavba domu v Beskydech se prostě povedla

Kemp Stříbrný rybník na okraji Hradce Králové je dlouhé roky oblíbeným cílem prázdninových hostů z celé republiky i ze zahraničí. Od května se v kempu naplno rozeběhla sezona a kalendář tady mají naplněný akcemi. „Chatky jsou zamluvené od května do začátku září,“ říká Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové, které o areál pečují.

Také Stříbrný rybník se snaží své služby vylepšovat. Opravil halu pro pořádání akcí a svateb a místní restaurace už nebude jídlo dovážet, ale bude si vařit sama. Zdejší letní kino pak nabídne nejen filmy, ale i koncerty a divadla.

ČEKÁNÍ V ŘÍČKÁCH

„Během covidu se chování zákazníků změnilo. Třeba v týdnu si vzpomenou, že přijedou na víkend,“ potvrzuje zkušenost hoteliérů z jiných částí kraje provozní manažer Wellness hotelu Říčky v orlických horách Pavel Peterka.

„Doba, kdy si lidé plánují pobyty, se zkrátila. Vstupuje do toho i inflace. Tím, že kupní síla bude klesat, nedokážu říct, jak se situace vyvine dál. Zdražování musíme nějakým způsobem také reflektovat. Trošku jsme zvedali cenu za ubytování před Novým rokem o nějakých 5 až 10 procent a trošku se upravovaly ceny i za stravování,“ uvedl Pavel Peterka.

BEZ KUCHAŘE TO NEJDE

S hezkým počasím se pomalu plní i hotely, penziony a autokempy na Jičínsku. Podle generálního ředitele vyhlášeného jičínského hotelu reSTART Martina Kabáta počet rezervací stoupá den ode dne. „Přes jarní měsíce se nám hromadí rezervace na firemní akce, konference, školení nebo koncerty. V červnu pak vypukne turistická sezona.“

Kuřecí maso opět zdražuje.
Nejvyšší marže? Řetězce si je dávají u masa či salámů, říkají odborníci

Ani velkému hotelu s moderní restaurací se nevyhnula nutnost zdražit některé služby. „Ubytování i gastronomii jsme museli zdražit v tuto chvíli asi o sedm procent, nejspíš ale budeme muset zdražit znovu,“ dodává ředitel.

Hotel Králův dvůr v Hořicích kromě cen energií řeší i nedostatek klíčových zaměstnanců: „Jsme tak na padesáti procentech kapacity, potřebovali bychom mnohem víc lidí. Ti ale nejsou k sehnání. Už půl roku například hledáme dobrého kuchaře,“ doplnil správce hotelu Martin Hataš.