Novou knihu „Hodinky Prim 1954 – 1994" připravil Libor Hovorka, pracovník závodu Elton hodinářská. Aby vznikla, věnoval tomu tři roky. Podařilo se mu zdokumentoval modely ze zlatých časů výroby hodinek nesoucích značku Prim. Jeho práci jistě ocení nejen sběratelé, ale také milovníci umu poctivé hodinařiny.

Pracujete v Primu. Co děláte a jak jste se dostal k hodinařině?
V hodinářském oboru pracuji již více jak třicet let. V roce 1984 jsem nastoupil do vývojové konstrukce koncernového podniku Elton. Od roku 1990 jsem zastával post hlavního konstruktéra, ale po dvou letech jsem začal soukromě podnikat. Samozřejmě že v hodinářském oboru, neboť ten jsem velmi dobře znal. Před pěti lety jsem se vrátil do společnosti Elton hodinářská, a.s., kde v současné době pracuji jako externí poradce pro vývoj nových výrobků a marketing.

Co se Vám na hodinařině a hodinkách líbí? Čím to, že k tomuto řemeslu máte vztah, máte ho v lásce, dá-li se to tak říci?
Na hodinařině je úžasné propojení přesné mechaniky s designem.

Jsou hodinky Prim vaší srdeční záležitostí? Proč, kromě toho, že pro Elton pracujete?
Hodinky jsou zcela jednoznačně mojí srdeční záležitostí a to nejen primky, ale i náramkové hodinky ostatních značek. Představují pro mne vrcholný symbol lidského umu.

Proč jste začal připravovat nedávno vydanou knihu?
Protože celý můj profesní život je spjat s českým hodinářským oborem. Dle mého názoru si hodinky Prim zaslouží mít o sobě knihu, která by zdokumentovala jejich historii. Hlavně jsem však chtěl vytvořit informační zdroj pro sběratele a milovníky primek.

Proč se kniha věnuje právě hodinkám Prim v období 1954 – 1994?
Neboť v roce 1954 byly vyrobeny prototypy prvních československých hodinek a rokem 1994 končí sériová výroba hodinek Prim s vlastním strojkem a začíná etapa, ve které se používaly především zahraniční strojky.

Proč byla výroba hodinek Prim založena právě v Novém Městě nad Metují?
Těch důvodů bylo asi více, ale rozhodně tomu napomohlo, že naše město leží relativně ve vnitrozemí a v nedalekém Broumově a Meziměstí byly německé hodinářské závody, kde po druhé světové válce čerpali zkušenosti s výrobou hodin a budíků čeští pracovníci, kteří následně tvořily jádro pracovního kolektivu vznikajícího hodinářského závodu.

V čem byly mechanické hodinky Prim výjimečné?
Svou spolehlivostí, přesností a vynikajícím poměrem ceny k užitné hodnotě.

Vyprávěl jste na nedávné besedě v Novém Městě nad Metují, že první Čechoslovák měl na sobě Primky, když přeplaval La Manche a musel si na ně půjčit. O jaký model šlo? Musel si na ně opravdu půjčit?
František Venclovský, který jako první suchozemec na světě v roce 1971 přeplaval Kanál měl na ruce model Prim Sport, který ve své době stál 590 Kčs a skutečně si na ně musel půjčit. A to od své babičky. Tato příhoda je zachycena v knize „La Manche – Můj osud".

Bylo obtížné shánět podklady pro vaši knihu – archivní materiály apod.? Z čeho jste čerpal?
Nevím jestli bych získávání podkladů pro knihu označil za obtížné, ale každopádně to bylo náročné na čas a cestování. Během přípravy jsem navštívil řadu archivů rozsetých po celé České republice a samozřejmě jsem využil i podnikový archiv v Eltonu.

Jak dlouho vám trvalo shromáždit podklady?
Shánění podkladů asi dva až tři roky. Samotné psaní knihy a tvorba katalogu včetně focení jednotlivých modelů mi zabralo jeden a půl roku.

Jak jste přišel na všechny ty modely hodinek, které jsou v knize zachyceny? Jsou někde ve sbírce, nebo jste je musel pořizovat? O kolik se jedná modelů?
Celkem se jedná asi o devět set modelů. Polovinu z nich jsem nafotil díky vstřícnosti vedení společnosti Elton hodinářská, a.s. v jejich depozitářich a druhou polovinu jsem dával dohromady z hodinek, které mám buď ve své sbírce já, nebo spřátelení sběratelé hodinek Prim…

Kde a jak se vzal název Prim a Elton?
Kde se vzal název Prim nevím. Údajně je to vítěz soutěže o název pro časoměrné výrobky, která proběhla v polovině 50. let minulého století v Chronotechně Šternberk.

Elton je jiná historie. Tento název není odvozen, jak by se snad mohl někdo domnívat, od anglického zpěváka Eltona Johna, ale jedná se o složeninu ze dvou slov: ELektrický TON. Toto označení nesly elektronické hodinky vyvinuté v polovině 60. let minulého století v tehdejší Chronotechně Nové Město nad Metují, neboť při svém chodu vydávaly bzučivý tón o frekvenci 300 Hz. No, a když se na sklonku roku 1968 hledal pro nově osamostatněný hodinářský závod vhodný název, tak se použil právě ten ELTON.

Jak je to se značkou Prim dnes? Běží o ni stále soudní spor? Proč k tomu sporu vlastně došlo?
Dnes je to se značkou Prim skutečně složité. O právo užívat ji na hodinkách se vede již několik let spor mezi novoměstským Eltonem a frýdecko-místeckou společností MPM Quality. Dle mého je to především důsledek nepovedené privatizace na počátku 90. let, kdy se nepodařilo převedení této ochranné známky v podobě, jak se používala na hodinkách Prim z Chronotechny Šternberk na Elton Nové Město nad Metují. My, hodináři v Novém Městě nad Metují, to vnímáme jako velkou křivdu, neboť výborné renomé značky Prim bylo vybudováno u nás a nikoliv ve Šternberku, natož ve Frýdku Místku.

Dnes si řada lidí myslí, že když mají staré Primky, že jsou cenné. Na internetu je spousta inzerátů. Jak poznat ty, které jsou opravdu cennější?
V krátkosti nelze vysvětlit, který model starých primek je více a který méně cenný. Každopádně platí, že absolutně nejdražší historický model je Prim Orlík z roku 1965, jehož cena se pohybuje nad hranicí sto tisíc korun. Cena ostatních historických modelů se pohybuje v širokém rozptylu od 200 do 20 000 korun.

Jsou na internetu falza těch cennějších? Dá se je nějak lehce poznat?
Ano, na internetu lze najít i falešné hodinky Prim, ale více se vyskytují tvz. skládačky. To je vžité označení pro hodinky Prim, které jsou složené z různých originálních dílů do podoby, která se však nikdy nevyráběla. Rozeznat to umí jen relativně úzká skupina sběratelů. Ideální pomůckou pro rozlišení zda se jedná o falzum, nebo skládačku je právě moje kniha, která obsahuje veškeré potřebné informace.

Jaké hodinky Prim z těch starých jsou nejcennější? Či je více cenných?
Jak jsem již uváděl, nejcennější je model Prim Orlík z roku 1965. Mezi další vyhledávané modely patří Prim Diplomat a Prim Sport.