Nebudou chybět také festivalová soutěž amatérského filmu Rozesmátá kamera, sekce pro mladé Studentský smích a bohatý doprovodný program.

Patronkou je ikona české komedie

Patronkou letošního ročníku se stala herečka Jiřina Bohdalová. „Je to pro nás pocta, že přijala patronát. Bude tu s námi a zúčastní se i zahájení festivalu. Dá se říci, že Jiřina Bohdalová je ikonou české komedie a patří mezi naše nejlepší komediální herečky," nešetřila chválou ředitelka festivalu Ilona Daňková.

O přízeň poroty a diváků se budou ucházet například filmové komedie Kameňák 4, Donšajni, Vejška, Krásno, Revival, Zakázané uvolnění či Dědictví.

Rozesmátá kamera pro tvůrce amatéry

„V kategorii studentských filmů bude letos zastoupeno 11 snímků z trojice filmových škol. Máme ještě sekci Rozesmátá kamera, která je určená pro filmy amatérských tvůrců, ale v té ještě není počet soutěžících uzavřený," řekla Daňková.

Tato sekce vznikla v loňském roce, kdy se do ní přihlásilo devět děl. Festival zapojuje do programu mladé diváky, studenty filmových škol a také amatérské filmové tvůrce s využitím novodobých technologií blízkých mladé generaci.

Novoměstský hrnec smíchu nabídne i spoustu doprovodných akcí jako jsou výstavy, koncerty či dopolední filmová představení pro školy.

Zábavná odpoledne potom potěší nejen ty nejmenší, ale i jejich rodiče.

„Cílem je vtáhnout do festivalového dění co nejvíc diváků, oživit a rozšířit konání festivalových akcí nejen do Kina 70, zapojit co nejvíc míst ve městě tak, aby se Nové Město nad Metují stalo „městem smíchu", turisticky zajímavým kulturním cílem návštěvníků z širokého okolí," dodala Ilona Daňková.

Připravený je také workshop Ondřeje Kepky, který bude zaměřený na práci s kamerou, střihem a zvukem.

V porotě zasedne i Tereza Brodská

Filmové a televizní komedie přihlášené do soutěže festivalu hodnotí odborná porota. Zasednou v ní například režisér Zdeněk Zelenka, akademický malíř a grafik Vladimír Suchánek, čestný prezident asociace českých kameramanů Josef Hanuš, režisér a herec Ondřej Kepka či herečka Tereza Brodská.

Ta se do Nového Města prý velmi těší. „Těším se jak na dobré filmy, tak na svoje kamarády herce a režiséry, s nimiž nemáme přes rok moc času se potkat," sdělila. Doufá také, že v jednom z nových novoměstských hotelů najde čas i na malý odpočinek a relaxaci, na který prý bohužel během roku nemá vůbec čas.

V loňském roce na festivalu získal hlavní cenu poroty film režiséra Jiřího Chlumského Martin a Venuše. Divákům se nejvíc líbila Svatá čtveřice režiséra Jana Hřebejka. Loni se na festivalu představilo deset filmových veseloher.

Předloni u diváků vyhrála komedie Líbáš jako ďábel Marie Poledňákové, u poroty Perfect Days režisérky Alice Nellis.