„Jsem ráda, že se nám podařilo najít partnery pro náš záměr opravit vzácnou kulturní památku lidové architektury. O potřebě opravy víme dávno, ale nebyl problém jen s finančními prostředky, ale i s tím, k čemu budovu smysluplně využít. Pokud se projekt podaří zrealizovat, bude ve tvrzi česko polské informační centrum a také zde vznikne prostor pro malé výstavy," uvedla starostka města Hana Nedvědová.

Přestavba nevyužívané stavby se realizuje v rámci přeshraniční spolupráce INTERREG V. Předběžné náklady jsou vyčísleny zhruba na 15,7 milionů korun, přičemž Hronov přispěje takřka 8 miliony. Zbývající částku má pokrýt dotace z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF), část financí má jít i ze státního rozpočtu. Stavební práce by měly začít již v červenci.

V přízemí zrekonstruované budovy bývalé vodní tvrze vznikne nové Česko polské informační centrum, prostor tu dostane i malá výstavní expozice. Do podkroví, kde se nachází unikátní skladba krovů, bude nainstalována muzejní expozice lidové architektury a řemesel.

Projekt na opravu tvrze zastřešuje i aktivity obou partnerů v Borovnici obnoví větrný mlýn, který v obci stával přes 120 let, ve skanzenu v obci Pstraźna dojde k sestavení původní chalupy z Czermné, která byla rozebrána a zakonzervována v roce 1984. Vystavěna zde má být i funkční pec na pečení chleba.