Vzpomínkový akt byl zahájen státní hymnou, po které si vzal slovo zastupitel města Antonín Hurdálek, který letošní proslov začal s rozpaky nad současnou neuspokojivou situací která vládne ve společnosti. Jak uvedl, tak v minulých letech byl ke všem nešvarům kritický a doufal, že při příštím setkání to již bude lepší bohužel mu připadá situace spíše stále horší. Posteskl si též na účast při těchto vzpomínkových akcích, která je každým rokem menší a scházejí se pouze stejní pamětníci, kteří mají na totalitní režim neradostné vzpomínky.

„Je smutné, že mládež a dnešní třicátníci, kteří zažili komunismus jako děti o něm vědí jen hodně málo nebo většinou zcela nic což je pro další vývoj politiky velmi nebezpečné. Je trestuhodné, že toto období je ve školách opomíjeno. Důsledkem toho je, že období let 1948 až 1989 je bagatelizováno a mnozí na něj jen nostalgicky vzpomínají a skoro nikdo již neví, že například v Hronově a okolí bylo v padesátých letech minulého století vyneseno ve vykonstruovaných procesech více jak čtyřicet trestů odnětí svobody,“ uvedl Hurdálek.

V závěru dodal, že naší povinností je nezapomenout a mladé generaci předávat pravdivý obraz o totalitním režimu.

Po minutě ticha věnované všem obětem komunismu položila k památníku kytici starostka Hronova Hana Nedvědová a Jiří Genrt za KDU-ČSL zapálil svíčku, s dalšími svíčkami se přidali i přítomní občané. (Jiří Mach)