Jak jsme už čtenáře Náchodského deníku informovali, minulou středu Stanislav Kužela, konkurzní správce podniku Tiba, přenechal sbírky českoskalického Textilního muzea za symbolickou jednu korunu Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze. Tím bylo rozhodnuto, že sbírky zůstanou i nadále v TM, a to se stane pobočkou pražského muzea.


Druhý den po tomto verdiktu se však konalo zasedání zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem. I když jednání o sbírkách nebylo na oficiálním programu, zastupitelé odsouhlasili změnu programu a o věci diskutovali. V této souvislosti rozhodli, že se pokusí získat expozici bývalého muzea Tiby, které nyní sídlí v České Skalici. Město má zájem o část exponátů, které původně byly vystaveny ve Dvoře Králové nad Labem. Mělo by se jednat například o knihovnu nebo stroje. Část věcí by přešla do vlastnictví Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. „Jednáme s konkurzním správcem, byli jsme se na exponáty podívat,“ uvedl místostarosta Jan Bém. Ten upozornil zastupitele, že je třeba vyřešit důležitou otázku, totiž kam muzeum umístit. „Je potřeba čtyři až pět sálů, jako má Hankův dům,“ doplnil. Navrhl variantu, že by dva až tři roky bylo muzeum ještě v České Skalici. Mezitím město najde a upraví vhodné prostory. Náklady na pořízení exponátů by činily 500 tisíc korun. Zastupitelé nákup sbírek schválili.


„Já se domnívám, že Dvůr Králové nemá šanci tyto sbírky získat. Je už podepsaná smlouva a věc je vyřízená,“ řekl nám včera českoskalický starosta Tomáš Hubka. Podle jeho názoru už v této věci nebude cesta zpět. Kromě toho včera ředitel TM Vlastimil Havlík jednal nejen v záležitosti sbírek v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.


Textilní muzeum usilovalo o sbírky téměř třicet měsíců. „Nebylo to jednoduché a žili jsme ve stále nejistotě. Jsem tedy rád, že to mělo takové rozuzlení a že sbírky zůstanou u nás,“ poznamenal ředitel TM Havlík. Tato tradiční instituce má ve své evidenci sbírkový fond o přibližně 40 tisících položkách. Vedení muzea hodlá o své sbírky pečovat a má v úmyslu je využít k výstavám.