„Sezonu do této chvíle hodnotím velice nepříznivě, protože počasí, které zatím panuje, je pro pro koupání a opalování se, nepříznivé,“ řekl nám včera Petr Hummler, správce Jiráskova koupaliště v Náchodě. Jak dodal, jejich zařízení je otevřeno už od posledního dubnového dne. „Ze šedesáti dní jsme měli otevřeno zatím jen čtyři dny,“ uvedl Hummler.

Například včera odpoledne, při poměrně slunném počasí a 28 stupních Celsia, se na náchodském koupališti osvěžovalo pouze cca 60 lidí. Přitom kapacita je podle správce koupaliště 2500 lidí, jež se mohou za den v jejich zařízení vystřídat. „Není to ničím jiným než počasím. Pro náchodské občany musí být minimálně tři dny za sebou pěkně, aby je to ťuklo a aby se přišli vykoupat,“ je přesvědčen Petr Hummler. Jak dodal, návštěvnost z 80 procent tvoří Poláci. „Takže městské koupaliště Náchod neslouží prakticky pro náchodské občany, ale slouží obyvatelům okolních měst a okolních zemí,“ s trochou nadsázky uvedl správce Hummler. Ten zklamaně poukázal na loňské statistiky, kdy se náchodské koupaliště těšilo zájmu 1500 – 2500 lidí za den.

Slova Petra Hummlera potvrzuje i jeden z plavčíků Dimitrij Mikčuk. „Návštěvnost je rozhodně menší než byla loni,“ vzpomíná. S tím souvisí i práce plavčíků – poskytování první pomoci. Tu letos naštěstí zatím náchodští plavčíci poskytovat nemuseli. „Pouze zasahujeme, když někdo porušuje řád koupaliště, anebo pokud dojde k bodnutí vosou nebo včelou, či se na někoho přisaje klíště,“ řekl nám plavčík. Dodal, že není den, kdy by neošetřovali právě bodnutí hmyzem či podobné případy nějakého poranění. Ty jsou prý v průměru dva za den.

„Jsem tady letos podruhé, a doufám, že bude hezké počasí, abych na koupaliště mohla chodit častěji,“ svěřila se nám osmiletá Nikola Hlavatá z Náchoda. Jak dodala, nejvíce se jí líbí velký bazén a skluzavka, na které se však trochu bojí. Její taktéž osmiletý kamarád Martin Hepnar chodí na koupaliště častěji, letos tam byl už čtyřikrát. „Je to tu pěkné, jsem spokojený,“ řekl nám.

Ani na ostatních koupalištích Náchodska nejsou provozovatelé z letošní sezony nijak nadšeni. O něco lepší situace – a to díky vyhřívané vodě – panuje v Jaroměři. Například včera měla voda pětadvacet stupňů Celsia a na koupališti bylo kolem 180 návštěvníků. „Sice to není žádná sláva, ale ještě to jde. S loňskem se to však porovnat v žádném případě nedá,“ odpověděl na otázku, jak hodnotí letošní návštěvnost jejich zařízení Josef Kubíček. Jak dodal, návštěvnost je velice nárazová, a odvíjí se dle aktuálního, venku panujícího počasí.

(Věra Sýkorová)