Když drůbež, tak domácí. Chovatelé ví o cenách své. Už si dobře spočítali, kolik utratí za krmivo, které už od minulého roku stále podražuje. Když jsou husy a kachny "zralé" na porážku, samy se neoškubou a nevykuchají, což je další argument ke zvýšení ceny.

Pozor, některé fotografie z domácí porážky husy jsou jen pro otrlé.

"Ano, podražil jsem. Kdo chce kvalitu ze dvora, musí si připlatit. Než abych prodával kilo husy za 250 korun, radši maso hodím do mrazáku a nechám ho pro rodinu," říká pětašedesátiletý Karel z Chrudimska, malochovatel, který zásobuje jen své sousedy a známé. Čtyřkilovou husu v kuchyňské úpravě jim prodává za 1600 korun. A to patří mezi ty levnější, cena u některých soukromých "bio" farem se totiž pohybuje kolem dvou tisíc korun za kus.

Ke svátku svatého Martina tradičně patří husa. Lidé však letos častěji volí levnější kachnu. Ilustrační snímek
Svatomartinská husa, nebo kachna? Ceny v obchodech se značně liší. Češi to tuší

Proti svatomartinským menu v restauracích, kde ceny v Pardubickém kraji startují na čtyřech stovkách a většinou překračují pětistovku, se domácí příprava stále vyplatí. 

Ceny mražené husy v obchodech začínají v akcích za 160 Kč/kg, čerstvé chlazené většinou od 200 Kč/kg. Záleží však na druhu, některé výběrové neseženete pod 500 kč/kg. Kachna začíná naproti tomu už u stokoruny za kilogram v případě mražené, chlazená v akci od 110 Kč/kg. Ale opět záleží na původu a výrobci, ceny se podle toho mohou výrazně lišit.

"Z vnitřností, krku a dvou posledních částí křídel udělám kaldoun, ten má naše rodina moc ráda. Husu den předem nasolím a okmínuji, dovnitř dám jablko a peču hezky pomalu. Na závěr teplotu zvýším, aby měla křupavou kůžičku. K tomu máme rádi houskový a bramborový knedlík a červené zelí. Nají se nás pět a ještě zbyde trocha masa na druhý den, kdy připravím husí rizoto. Jako bonus je výtečný výpek a sádlo, které uchováváme v lednici a mažeme na chleba. Husu jsem si objednala u souseda za 1200 korun, což je výborná cena," pochvaluje si důchodkyně Hana, která s rodinou slaví svatého Martina každoročně.

Chovatelé v tomto období úročí výsledky se půlroční práce.Chovatelé v tomto období úročí výsledky se půlroční práce.Zdroj: Deník/Romana Netolická

Tradice je tradice, ale v poslední době lidé stále více dávají přednost kachnám, které jsou sice menší, ale mají tučnější maso a jejich cena je mnohem příznivější. U chovatele lze kilogram masa v kuchyňské úpravě koupit za 250 až 300 korun.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.
Kolik dáte za husu? Ptali jsme se na jihu Čech, v Rakousku i Německu

Husám se nejvíce podobají takzvané "husokačeny", což je ale nesprávný výraz - jde o mulardy, tedy hybridy, které vznikají křížením kachny pekingské a pižmové. Tito domácí ptáci se dají vykrmit za 4 měsíce a oproti kachnám pižmovým mají krásně bílou barvu peří stejně jako klasické české husy.

Ke svatomartinskému menu patří mladé víno, ale i staročeské martinské rohlíčky. I ony mají svou tradici. Dříve je hospodyně dávaly jako výslužku čeledínům, kteří ve stavení dokončili sezónní práce a putovali dál. Ovšem tehdy muži dostávali velké rohlíky, kterým se také říkalo podkovy. Stejně jako dnes kuchařky plnily těsto ořechy, jejichž čas sklizně je začátkem listopadu aktuální.


Nahrává se anketa ...

Svatomartinské recepty:

Kaldoun (husí nebo kachní)

Z křídel, krku a drůbků kromě jater si připravíme pomalu tažený vývar. V jiném hrnci na másle osmažíme kořenovou zeleninu a cibuli, poté zaprášíme hladkou moukou a rozředíme vývarem. Povaříme, přidáme muškátový oříšek, vhodíme do zahuštěné polévky obrané maso a zavaříme do ní malé játrové knedlíčky. Přilijeme trochu smetany. Podáváme ozdobené petrželkou se širokými nudlemi.

Svatomartinská husa nebo kachna na medu

1 velká husa nebo kachna, 4 stroužky česneku, 1 menší cibule, 2 větší jablka, Asi 2 centimetry čerstvého zázvoru, sůl a kmín.

K přípravě tohoto pokrmu budeme potřebovat stehna, prsa a zadní část husy nebo kachny s biskupem, zbytek kostry použijeme na polévku Osolíme, okmínujeme, a to raději den předem. Maso vyskládáme do pekáče a potřeme marinádou, která se skládá z 5 lžic medu, 3-4 stroužků česneku a deci vína. Když bude svatomartinské, tím lépe.

Do pekáče přidáme na kostičky nakrájená jablka a zázvor, můžeme přidat cibuli vcelku. Podlijeme vodou a přikryté pečeme v troubě vyhřáté na 130 °C. Několikrát maso obrátíme a přelijeme výpekem. To trvá podle velikosti masa asi tři hodiny. Potom odklopíme a kvůli křupavosti kůže zvýšíme teplotu asi na 180 °C. K pečínce se báječně hodí karlovarský knedlík a červené zelí.

Svatomartinské rohlíčky

200 – 250 ml vlažného mléka

1 kostka čerstvého droždí

1 lžička cukru

300 g hladké mouky

200 g polohrubé mouky

1/2 lžičky soli

4 lžíce krystalového cukru

trocha strouhané citronové kůry

1 žloutek

2 lžíce rumu

150 g másla nebo rostlinného tuku

vanilkový cukr

vajíčko na potření a mletý cukr na posyp

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek.

Mouku prosejeme a smícháme se solí. Vlijeme kvásek a přidáme další ingredience. Vytvoříme hladké těsto a necháme je půl hodiny vykynout. Další kynutí bude na plechu.

Vyválíme z těsta dva velké kruhy a každý rozdělíme na 12 trojúhelníků. Nádivku plníme k širší straně a ve směru k té užší vytvoříme rohlíčky, které ohneme. Necháme na plechu ještě vykynout a poté pečeme na 180 °C asi dvacet minut dozlatova. Poté potřeme máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem.

Nádivka do svatomartinských rohlíčků:

Ořechová nádivka: Do kastrůlku dáme 1/4 litru mléka, 25 dkg ořechů, 10 dkg cukru a svaříme. Do prochladlého přidáme cukr, skořici a na zahuštění asi 10 dkg piškotů.

Tvarohová nádivka: tvaroh, 1/2 pudinku s vanilkovou příchutí, žloutek. Pouze smícháme všechny suroviny

Maková nádivka: 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek mléka, 5 lžic cukru, asi 30 dkg strouhaného perníku nebo piškotů, trochu skořice.

Povidlová nádivka: Hustá povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru a strouhané citronové kůry.

Tradice svatého Martina:

Martin Tourský, narozený 316 n.l. se stal členem císařského jezdectva a jedné mrazivé noci potkal žebráka, kterému poskytl polovinu svého pláště. Poté se mu zjevil Ježíš Kristus, který byl ve skutečnosti oním žebrákem, a vyzval Martina k ochraně proti chudobě. Martin se nechal pokřtít a stal se poustevníkem. Poté byl jmenován biskupem a později svatořečen.

Svatý Martin je ochráncem a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Na obrazech je vypodobňován na koni a má na sobě půlku pláště.

Legenda praví, že když svatý Martin kázal, rušilo ho kejhání hus, a proto skončily na pekáči. Existuje i jiná varianta, podle které se svatý Martin schovával před volbou biskupem mezi husami, které ho kejháním prozradily.