Vybíhá skutečně jako kdyby šlo o život, zdolává jednu překážku za druhou jako gepard štvoucí zvěř a vítězí. To vše neskutečně rychle a zdánlivě lehce. Překážkář Petr Svoboda byl jednou z hlavních domácích hvězd Velké ceny Nového Města nad Metují v atletice.

„Když budu zdravý, příští rok přijedu znovu a děkuji za pohodovou atmosféru," řekl král překážkářů Svoboda.

Po celou dobu novoměstského mítinku bylo na co se dívat. Netradiční zážitek připravili divákům například zahraniční sprinteři. Jako dobře promazaný stroj letěl po dráze Američan Joe Morris v mužské dvoustovce. Stačily mu desetiny vteřin, aby získal jasný náskok před ostatními a hravě jim utekl.

Stejně tak nechala daleko za sebou soupeřky na „čtvrtce" největší hvězda mítinku Jihoafričanka Caster Semenyaová. Ta nastavila laťku hodně vysoko, nový rekord mítinku má nyní hodnotu 53,12 sekundy. Dnes chce na dalším závodě v Táboře zaběhnout osm set metrů pod dvě minuty a kvalifikovat se tak na srpnové mistrovství světa v Pekingu.

Semenayová kralovala v běhu na 800 metrů na Mistrovství světa v roce 2009 v Berlíně, na olympiádě v Londýně vybojovala druhé místo. Jenže musela čelit nařčením, že by spíše měla startovat v mužské kategorii. Dokonce se musela podrobit sextestu. To jí dalo psychicky zabrat, ale dnes říká, že jí to vše posílilo a byla to velká životní zkušenost.

Další rekord na novoměstském stadionu předvedla Angličanka Sarah Holtová, která hodila kladivem 68,97 metru a zdolala tak svůj osobní rekord.

„Mrzí nás, že není taková účast z Česka. Ale je velká účast cizinců," uvedl ředitel novoměstského sportovního klubu Libor Šnajdr. Na ploše stadionu pak dodal, že je rád, že s Velkou cenou už se v atletickém kalendáři počítá s jako tradičním závodem. „Doufám, že se všemi závodníky i s vámi diváky se zde setkáme i v příštím roce," řekl Šnajdr.

Osmatřicátý novoměstský mítink zahájila i slavná česká atletka Lída Formanová, která se do Nového Města nad Metují těšila, protože jsou zde k vidění velmi dobré  výkony. „Tady je vždycky krásná atletika," vysvětlila. Byla však zklamaná, že už nemůže závodit také: „Trošku mě mrzí, že už nemohu být u toho, tak alespoň jako divák."

Velká cena Nového Města nad Metují patří podle Davida Bora, zástupce Českého atletického svazu, mezi nejlepší české mítinky. „Těší nás, že máme skvělé obsazení nejen na dráze, ale i v hledišti," řekl před téměř zaplněnou tribunou.

Akci zahájili netradičně i ti nejmenší. Moderátorka se například ptala jednoho z malých hochů, jaké disciplíně se věnuje. „Já dělám běh, skok, hod a sprint," odpověděl chlapec. Od dalšího chtěla vědět, jak se zdejší oddíl jmenuje. „Eskáčko," odvětil hošík. Moderátorka se následně ptala, zda je to nějaký „atleťáček". „Ani ne," usmíval se hoch.

Další se zase pochlubil, že běhá a hází hodně do dálky. Jedna holčička byla ale z mluvení na mikrofon před tolika lidmi nervózní, proto ji všichni povzbudili potleskem. A další se smála, ovšem bez zubů. „A co ty děláš? Tobě chybí zuby. Ty sis je někde vymlátila?" byla zvědavá moderátorka. A děvče se culilo.