Vzpomínat se na něj bude v pátek například v broumovském Husově sboru, kde v 9.30 hod. začne Pouť pro pravdu s mistrem Janem. V sobotu a v neděli budou v altánu v klášterní zahradě od 7.30 pokračovat duchovní rozcvičky. Připomínka Husa následuje po oslavách sv. Cyrila a Metoděje, které stejně jako dnešní státní svátek upozorňují na významné kořeny českého národa.

Reformní kněz a též tvůrce spisovné češtiny Jan Hus vystudoval v letech 1390 až 1404 svobodná umění a teologii na Univerzitě Karlově. Kritizoval církev za odvrácení se od jejích prvotních ideálů a odmítal její institucionalizaci, současně kritizoval kněží žijící v hříchu či kupčení s odpustky. Církev jej za to označila za kacíře, Hus své názory ale odmítl odvolat, proto byl rozhodnutím církevního koncilu v Kostnici 6. července 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci.

Hus je podle dnešních historiků příkladem zásadovosti, statečnosti, svobody svědomí a ochoty držet se pravdy. Předběhl v mnoha směrech zásady budoucích protestantských reformací.

Před Galerií výtvarného umění Náchod byla odhlena socha s názvem Vítězslava, kterou městu daroval sochař Arnold Bartůněk.
Sochař Bartůněk daroval Náchodu sochu, odhalili ji před galerií výtvarného umění