Stále více lidí se však vydává poznávat i různá zákoutí naší země. To, co lze v daném regionu najít, se dá sice pohodlně dohledat na internetu, své uplatnění ale mají i informační centra.

„Pokud se jedná o zájem a zaměření dotazů návštěvníků informačních center, jsou to ve většině případů dotazy regionálního či historického charakteru. Co je v našem okolí k vidění, kam se vypravit na výlet, kudy a jak vede konkrétní trasa. Častý dotaz je i na otevírací dobu, kde se je možné dobře najíst a jaké akce se v okolí připravují. V podstatě je tedy zajímá to samé, co v minulosti. Nicméně vlivem moderních technologií si spíše chodí „ověřit" informace a doplnit je o nové," říká Roman Kejzlar z červenokosteleckého cestovního a informačního centra. O vytížení jejich zařízení si myslí, že závisí na konkrétním období a pořádaných akcích v okolí. „U nás v Červeném Kostelci je to zpravidla 10 až 20 turistů denně, v případě významnějších akcí, jakým je například Mezinárodní folklorní festival (letos se koná 17. - 21. srpna pozn. red.), je to pak výrazně vyšší počet," dodává.

Petra Kuřátková z Muzea Nové Město nad Metují už hovoří i o několikanásobku výše uvedeného počtu návštěvníků: „V hlavní sezoně k nám zavítá v průměru 200 lidí denně." Petra Kuřátková z novoměstského infocentra pokračuje: „Zájem je hlavně o kulturní památky ve městě, o pěší i cyklovýlety do okolí, časté dotazy jsou i na možnosti stravování a ubytování."

Radka Jansová z českoskalického muzea je mnohem sdílnější: „U nás nejvíce zaznívají dotazy týkající se atraktivit přímo v České Ska-lici. Třeba co se děje v muzeu, jak to vypadá u vodní nádrži Rozkoš a jaké je koupání v ní. Četné dotazy jsou také na Babiččino údolí. V poslední době se lidé ptají i na cyklotrasy a jízdní řády cyklobusů. Hodně informujeme i o Adršpašsko-teplických skalách, o Kuksu a polském příhraničí. V sezoně obsloužíme zhruba 100 až 150 návštěvníků denně. Vzhledem ke špatné kvalitě našich webových stránek internetovou návštěvnost nesledujeme, na sezonu 2017 však připravujeme zcela nový web. Návštěvníci jsou převážně Češi, ze zahraničních vedou Poláci a přibývá i Němců." Podotýká dále, že provozují i informační bod v Ratibořicích kuželník na prostranství u Panského hostince, k němuž v sezoně dorazí i několik set turistů denně. Přesná statistika se však nevede. „V letošním roce si připomínáme 150. výročí prusko-rakouské války. Přestože většina vzpo-mínkových akcí již proběhla, mají nejen návštěvníci Českoskalicka, ale také místní občané možnost se s touto historickou událostí seznámit prostřednictvím mobilní aplikace, jejíž první verzi jsme spustili 28. června 2016, tedy přesně 150 let po bitvě u České Skalice. Jedná se v podstatě o mobilního průvodce, který zájemce provede místy na Českoskalicku, jež jsou s touto smutnou událostí naší historie spojené," doplňuje.

Ověření si skutečného rozsahu, možností i vytíženosti těchto kontaktních míst na Náchodsku se pochopitelně neobejde bez údajů z náchodského infocentra. Jeho stanoviště se nedávno změnilo, nyní sídlí na Masarykově náměstí v budově staré radnice. „V hlavní sezoně se turisté v Náchodě nejvíce zajímají o kulturní památky ve městě a o vojenské památky v blízkém okolí ptají se na náchodský zámek, kostel sv. Vavřince, pevnost Dobrošov, zajímá je i naučná stezka Po opevnění Běloves. Informace často podáváme také o výletech po okolí města. Jsou určené pro pěší i cyklisty. Letos máme připravenou i novou mapu města Náchoda a blízkého okolí s doporučenými výlety," sděluje zasvěceně Lucie Barešová. „V průměru máme v sezoně kolem 110 návštěvníků denně, chodí sem i hodně Poláků."

Další dotázanou je Dita Poláková z hronovského infocentra: „Turisté nejvíce nakupují turistické vizitky a vyžadují razítka do turistických deníků. Zajímají je také tipy na výlety po okolí. Denně nás navštíví průměrně 90 lidí. Přibližně třetina jsou místní občané, ti mají zájem o prodej vstupenek či výlep plakátů. Chodí sem ale i cizinci. Nejvíc je jich z Polska, ale třeba i z Holandska."

Situaci v Polici nad Metují přibližuje Jana Rutarová, vedoucí Pellyho domů: „ Návštěvníci nejčastěji přicházejí s dotazy týkajícími se muzeí ve městě obzvláště Merkur a Muzeum papírových modelů. Zajímají se ale i o historické památky Police a o možnosti turistiky v okolí města zejména jde o Ostaš, Teplicko-Adršpašské skály a o Hvězdu v Broumovských stěnách. Ptají se velmi často i na možnosti stravování, na dopravní spojení či na akce. Teď k nám chodí 35 až 70 lidí denně, kolem svátků je jich i 70 až 80. Nejčastěji jsou tu Češi, dále pak Poláci a Slováci." V Pellyho domech je možné navštívit i výstavu fotografií, které představují krásy Kladského pomezí a sousedního Polska, nově zde provozují i půjčovnu koloběžek.

A konečně z Broumova Lucie Lesáková podotýká: „Návštěvníci se u nás nejvíce ptají na kulturu ve městě, hlavně je zajímají památky. Mají zájem i o přírodu v regionu a o dopravní spojení. Co se týče návštěvnosti, jsme opravdu vytížené infocentrum, máme velký výběr vstupenek na místní, regionální i další akce, nabízíme různorodé upomínkové předměty, vlastní sady tematických pohlednic, regionální publikace i velké množství propagačních materiálů včetně těch neplacených."