„Zájemci nepřibývají, spíše ubývají. Mladí lidé mají jiné zájmy, než hasit, honit se ve špíně či po lese. Příliv mladých lidí k dobrovolným hasičům je značně omezen," potvrzuje Pavel Čižmář, velitel jednotky Dobrovolných hasičů Jaroměř město.

Aby ocenili práci hasičů, jaroměřští zastupitelé se rozhodli, že zdejší registrovaní dobrovolní hasiči nebudou muset platit poplatek za svoz komunálního odpadu. Většina zastupitelů tak chce zohlednit nejen užitečnost hasičské práce pro město a jeho obyvatele, ale také rizika, která hasiči podstupují.

Členové jednotek dobrovolných hasičských sborů totiž vždy, když zahouká siréna, vyráží na pomoc lidem. Riskují, když je zapotřebí, aby pomáhali lidem při požárech, povodních či při nehodách. Město jim tak po rozhodnutí většiny zastupitelů odpustí roční částku za svoz odpadu ve výši čtyř set korun na hlavu.

Týká se to necelých šesti desítek lidí z hasičských sborů patřících do katastru města. Město je tak zatím první vlaštovkou v regionu, které s nějakým takovým zvýhodněním pro hasiče přichází.

Názor na to však mezi zastupiteli nebyl zcela jednotný. „Už několik let jsme diskutovali s velitelem jaroměřských hasičů o tom, jakým způsobem alespoň trošičku motivovat dobrovolné registrované hasiče. To jsou ti, kteří vyjíždějí na veškeré výjezdy, to znamená od těch menších pomocí až po takové zásahy, které vůbec nejsou jednoduché," uvedl starosta města Jiří Klepsa.

„Nakonec jsme dospěli k tomu, že bychom velmi rádi pro ně udělali alespoň to, že by se na ně stahovala výjimka v placení poplatků za svoz odpadu. Takovéto zvýhodnění by mělo něco málo přes padesát zdejších registrovaných hasičů," dodal starosta Klepsa.

Hasiči takový krok vnímají kladně. „Je to určité ohodnocení naší práce, že si město uvědomuje, že hasiče má. Všichni hasiči to dělají dobrovolně, nemají za to ani korunu a tohle vnímáme pozitivně, že město a zastupitelé si váží práce hasičů," uvedl Pavel Čižmár.

Pod jaroměřskou jednotku sboru dobrovolných hasičů patří aktivní hasiči z Jaroměře, Josefova, Jezbin, Semonic a Starého Plesu.

Hlasování o výjimce z placení poplatků za odpady však předcházela poměrně dlouhá debata mezi zastupiteli. Finanční výbor zastupitelstva totiž nedoporučil její schválení. Někteří zastupitelé se obávali toho, aby následně nežádali osvobození od poplatku členové dalších spolků. Zároveň však i tito zastupitelé souhlasili s tím, že hasičům by se mělo dostat nějaké odměny či ocenění, jen by se měla najít jiná forma.

„Osobně jsem rád, že jsme výjimku nakonec schválili. K vyřešení této otázky jsem se vraceli několik let. Vnímám to jako symbolické gesto a současně jako vyjádření vděku za vše, co tito lidé udělali a dělají. Nemyslím si, že bychom tím vytvářeli z dobrovolných hasičů nějakou výjimečnou skupinu lidí. Na druhé straně se v minulosti řada občanů přesvědčila o významu pomoci těchto dobrovolníků," uvedl starosta.

Odpuštění poplatku za odpad se vztahuje pouze na registrované hasiče, ne tedy na všechny členy hasičských spolků. Netýká se ani jejich rodinných příslušníků. „Takováto miniaturní podpora není téměř žádným zásahem do městského rozpočtu. Při necelých šedesáti lidech se bavíme o částce něco málo přes dvacet tisíc v rámci celého rozpočtu města." dodal starosta Klepsa.