Soutěž byla vyhlášena pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France a ve spolupráci s Kovářským společenstvem.

Soutěžící přijela povzbudit řada významných hostů, mezi nimiž nechyběl radní za oblast školství Královéhradeckého kraje Jiří Nosek, vedoucí školského odboru Města Jaroměře Květa Simonová či zastupitelé Královéhradeckého kraje.

Přijeli soutěžící z celé republiky

Soutěže se zúčastnilo dvaadvacet žáků z devíti škol z celé republiky. Žáci uměleckých oborů měli před sebou tři úkoly, a to kresbu, výrobu svícnu a zhotovení libovolného výrobku.

Podkováři kovali řetězový hák, podkovávali cvičné kopyto a kreslili anatomii konce končetiny koně. Na všechny tři úkoly měl každý žák celkem pět hodin.

Odborná porota rozhodla, že v oboru Kovář a podkovář se na třetím místě umístil Karel Lačník ze Střední školy obchodní a Středního odborného učiliště řemesel z Moravského Krumlova, druhé místo vybojoval Michal Jiříkovský se Střední školy řemeslné v Jaroměři, absolutním vítězem se stal Karel Loukota ze Střední školy řemeslné v Jaroměři.

V oboru Umělecký kovář a zámečník se na třetím místě umístil David Mirvald ze Střední školy řemeslné z Jaroměře, druhé místo si vybojoval Václav Bombala ze Středního odborného učiliště v Soběslavi, první místo získal Tomáš Dřímal ze Střední školy řemeslné v Jaroměři.

V maturitním oboru Uměleckořemeslné zpracování kovů se na třetím a druhém místě umístili žáci ze střední školy v obci Oselce, první příčku obsadil student ostravské školy.

Soutěž kovářských oborů byla výjimečná

„Tato soutěž se stala výjimečnou tím, že byla vyhlášena pro jednotlivce a že se samostatně utkaly tři kovářské obory, což v podobných soutěžích nikdy nebývá," uvedl Zdeněk Vítek, zástupce ředitelky pro odborný výcvik ve SŠ řemeslné v Jaroměři.

V doprovodném programu vystoupil mistr magie České republiky Jakub Kroulík, jenž předvedl i několik ukázek mentální magie.

„Poděkování si zaslouží nejen všichni zaměstnanci školy, kteří připravují žáky na budoucí technická povolání, ale i zástupci Kovářského společenstva za zodpovědné vyhodnocení soutěže," zakončil Zdeněk Vítek. 

Střední škola řemeslná v Jaroměři uspořádala Celostátní odbornou soutěž kovářských oborů.