Hasiči, policisté, odborníci i laici – všichni se shodli na tom, že za požár mohou s největší pravděpodobností krbová kamna, s nimiž paní Kuchařová ve svém celodřevěném obydlí topila.

Podle samotné ženy, která přišla vinou červeného kohouta doslova o všechen svůj majetek a jen díky finanční pomoci lidí bude moci již brzy začít bydlet ve stavební buňce, byla ale příčina požáru úplně jiná.

„Přišli jsme na to teprve teď. Při prohlídce ostatků shořelé salaše jsme našli v zemi, mezi prkny zaseklé, jedno z malých koťat. Bylo uvnitř v místnosti, kam jsem koťata nikdy nepouštěla, a to právě z důvodu, že jsou velice hravá,“ vyprávěla žena, jež se může pyšnit dvěma vysokoškolskými tituly.

Koťata, která Svatoslava Kuchařová vlastnila, nesměla prý překročit práh jejího obydlí. „Měla jsem vždycky strach, aby mi uvnitř něco nevyvedla,“ řekla Deníku starší žena.

Z jejích dalších slov vyplynulo, že se stalo zřejmě to, čeho se vždy nejvíc obávala. Strach z toho, že jí koťata svou hravostí shodí kus oblečení na rozpálená kamna, se s největší pravděpodobností stal skutečností. „Jinak si nález mrtvého, uhořelého koťátka v místnosti nedovedu vysvětlil,“ prohlásila žena.

Ta se již moc neotáčí zpátky do minulosti, nýbrž se snaží myslet především na svou budoucnost. S upřímným povděkem přijímá finance, které jí lidé – nejčastěji prostřednictvím sbírek – poslali.

Za získané peníze si koupila stavební buňku, kterou jí sehnala obec Machov a do níž se již brzy přestěhuje. Tolik potřebné finance, zejména na vybavení buňky, jí však stále chybějí.

Kromě ledničky a mikrovlnné trouby, jež dostala od charity, nemá pod střechou svého jen pár metrů čtverečných velkého budoucího bydlení vůbec nic. „Topit budu akumulačními kamny, ty stojí asi třináct tisíc… Kde na ně vezmu, to opravdu nevím,“ povzdechla si žena.

Ta zatím bydlí u souseda, který ji bezprostředně poté, co přišla o střechu nad hlavou, nabídl, že může bydlet v jeho rodinném domku. Do nového obydlí se těší, souseda prý nechce moc dlouho otravovat. Za jakoukoliv pomoc od lidí, které je stále ještě třeba, je velice vděčná.