Dotace je ve výši 14,1 milionu korun bez DPH, tedy zhruba 17 milionů s DPH. Peníze poskytne Státní fond životního prostředí a částečně pomůže dotací i Královéhradecký kraj.

Dlouho se čekalo jen na podpis

Dobrou zprávu se na novoměstské radnici dozvěděli minulý týden. „Konečně ministerstvo životního prostředí podepsalo smlouvu, že můžeme začít s doprůzkumem ekologické zátěže. Dotaci jsme získali už před rokem 2010, ale od té doby nebyla uzavřena smlouva se Státním fondem životního prostředí a město samo nemohlo nic dělat. Kdybychom se pustili do prací a peníze nakonec nepřišly, náklady by šly na náš účet," vysvětlila místostarostka Bronislava Malijovská.

Největší koncentrace znečištění rakovinotvornými chlorovanými uhlovodíky je pod polem vedle bývalého Eltonu a dále od místa se množství škodlivin snižuje. Už v roce 2006 a následně 2008 město provádělo analýzy rizik. Z první vyplynulo, že pro bezprostřední okolí a jeho obyvatele nehrozí žádné akutní nebezpečí. Dál mohou používat vodu ze svých studní, které jsou hluboké osm až deset metrů. Znečištění se šíří až v hlubší vrstvě podzemních vod, která má dno ve zhruba 40 až 45 metrech.

Doplnění analýzy v roce 2008 však prokázalo, že určité byť menší množství znečištění postupuje směrem k prameništi Litá u Českého Meziříčí, odkud se čerpá pitná voda i pro Hradec Králové. „Potenciálně tam za nějaké roky by to mohl být problém," uvedl Pavel Štras z odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Městě nad Metují.

Likvidace podzemního jezera kontaminovaného chlorovanými uhlovodíky patří k prioritám Královéhradeckého kraje. „Lidé se nemusí bát, že by jim zítra nebo pozítří tekla z kohoutku kontaminovaná voda, ale je zapotřebí takovým situacím do budoucna předcházet," dodala místostarostka Malijovská.

Nebezpečné chlorované uhlovodíky se v podniku používaly k odmašťování kovových dílců. Nikdo oficiálně neví, jak se dostaly do půdy.

„Havárie se řeší už od roku 1988, kdy se na ni přišlo v podstatě náhodou. Nikdy se nikdo nepřiznal, že znečištění z fabriky uteklo a neví se, jestli to byl jeden unik nebo technologická nekázeň fabriky či zaměstnanců a zda nedocházelo k dlouhodobému vylévání oplachů za areál Eltonu," uvedl Pavel Štras.

Město se odstraněním ekologické zátěže zabývá proto, že bývalý národní podnik už nemá právního nástupce, po němž by se mohly vymáhat náklady nebo požadovat likvidace znečištění. „My do celého procesu vkládáme práci úředníků, máme s tím starosti a musíme správně celou dotaci zúřadovat. Je na našich úřednících, aby se nestala chyba a vše bylo v pořádku," dodala místostarostka.