Kopec sjížděli ozbrojenci na dřevěném koni, zajíci, čertík v kotli a nebo Červená karkulka, vlk, babička a myslivec. Všichni v pojízdné posteli.

Šemík měl lyže i kolečka

Na dřevěném koni v kostýmu ozbrojence si to svištěl místní rodák Pavel Kábrt a v roli pážete jeho kamarád František Tuček. A na jízdu byl připravení. Vozítko bylo uzpůsobené i na variantu, že nespadne ani vločka sněhu. Mělo totiž kolečka.

„Kolečka ale bohužel selhala. Tak jsme přidaly lyže,“ říká Pavel Kábrt. „Ještě, že je aspoň trocha sněhu. Ale i tak to moc nejede. Ovšem, není nutné ,sjet´, ale zúčastnit se,“ dodává se smíchem.

Kostým ozbrojenců vymyslel druhý z dvojice František Tuček. „Kamarád se věnuje historickému šermu a tohle jsou všechno jeho zbraně a kostýmy. Jsme tu za středověké rytíře a sebou máme koně Šemíka,“ dodal Kábrt.

Myslivec v posteli s karkulkou a vlkem

Silvestrovskou akci pořádá od počátku parta kamarádů. A i oni přišli na svah se svým vlastním pohádkovým strojem. „Všichni jsme z pohádky o Červené Karkulce. A já jsem babička,“ sdělil se smíchem jeden z organizátorů Josef Řezníček.

„Akci pořádáme už deset let, letos po jedenácté. Jak to začalo? Před jedenácti lety zavolal kamarád, zda by jsme na tento kopec, šli udělat nějakou blbost,“ říká s úsměvem.

„Tak jsme se toho samozřejmě hned chytli a od té doby udržujeme tradici. A akce se pořád zvětšuje,“ dodal. Organizátoři jsou i sami inspirací pro všechny, kdo přijdou. Každý Silvestr totiž přicházejí s novým originálním vozidlem určeným ke sjezdu místního kopce.

„Už jsme tu byli jako šejkové s velbloudem, jako toreadoři s býkem a nebo s Perníkovou chaloupkou. Jednou to byla i vzducholoď pak i pojízdná hospoda,“ vypočítává Řezníček. „Letos nás inspirovala pohádka o Červené karkulce,“ pokračuje další z organizátorů Vít Lelek. „Ze svahu dolů se veze babička, vlk a myslivec. A jedou v pojízdné posteli,“ upřesnil muž, který přišel v kostýmu myslivce.

Nakonec napadl i sníh

Ještě den před Silvestrem byly v Červeném Kostelci jen zelené stráně. Nakonec se ale počasí umoudřilo a dolů seslalo pár vloček. A v noci napadal další sníh. To zachránilo nejen celou akci ale i podpořilo veselé zápolení. V „Silvestrovském sjezdu na čemkoliv“, se totiž soutěžilo o nejvydařenější sněžné vozítko. A to jak v dětské, tak i dospělé kategorii.

„U dětí jsme hodnotili, jakou práci si dali s kostýmem. Nejlepší byl čertík, co jezdil v kotli a druhou cenu získal Pat a Mat,“ sdělil člen poroty Celestýn Mýl.

„U dospělých jsme vybrali jako vítěze dřevěného koně s ozbrojenci a za ním skočila postel z Červené karkulky. A nakonec nám přálo i počasí,“ pochvaloval si průběh akce člen poroty.

Jiří Máslo