Jičínský zámek prošel rekonstrukcí, která byla v roce 1991 ukončena. Zanikla prováděcí firma, bylo nejasné financování, zmatky, které v té době panovaly, neumožnily pokračovat v práci.


V zámeckých budovách jsou umístěny mimo jiné Regionální muzeum a galerie, Základní umělecká škola, Finanční úřad, ale i Porotní sál či obřadní síň. Zatím co střecha v severní částí do náměstí byla opravena, na ostatní prostory se nedostalo. Nyní se při pravidelné kontrole památkáři ukázalo, že historické trámy krovu jsou přetíženy a vystaveny nadměrné vlhkosti, v níž se rozšířila dřevokazná houba.

„Nebude-li havarijní stav krovu zámku v Jičíně řešen včas, může mít tato liknavost katastrofické následky,“ uvedla památkářka Lenka Nyklová. Vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Marie Faruzelová na náš dotaz, jak se s problémem vypořádá majitel – město, sdělila: „Oprava již začala první fází, což je zjištění skutečného stavu, vyklizení prostor krovu a zahrnutí částky potřebné pro renovaci do rozpočtu města na rok 2008. Rozhodně by tento rok měl znamenat zásadní pokrok v postupu prací. Odborným garantem každého zásahu do památek je samozřejmě oddělení památkové péče.“

Těžká podlaha

Podle našich informací je nejhorší situace v jižním a východním traktu. Podlaha vylitá betonem nejen že zatěžuje trámy, ale ty nejsou odvětrávány a hnijí. Různé půdní vestavby budou dalším problémem, který bude muset majitel řešit. Částku potřebnou na nápravu chyb se v této fázi neodvážil nikdo vyslovit. Každopádně půjde o miliony.


K historii objektu uvedla několik zajímavých faktů Lenka Nyklová. „Přesklený renesanční portál ještě s prvky gotiky v podloubí zámku je pozůstatkem původní budovy Trčkova paláce postavené po roce 1572 na místě dvou vyhořelých domů. Svědectvím pozdější úpravy nového majitele Zikmunda Smiřického provedené po roce 1608 je mimo jiné renesanční portál vjezdu z podloubí do západního nádvoří.

Objekt vážně poznamenaný požárem z 1. února 1620 přešel tři roky poté do rukou Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna, který jej hodlal přebudovat na své rezidenční sídlo podle projektu italského architekta a stavitele Andrea Spezzi.“

Úpravy

Po třech změnách původního návrhu a úpravách, které provedl významný architekt Givanni Pieroni, byla stavba zámku završena v létě roku 1633, kdy zahrnovala všechna tři nádvoří, konírny v jižním traktu, míčovnu a zbrojnici. Výraznou změnu prodělal největší dům jičínského staroměstského náměstí z invence pražského architekta Filipa Hegera sedm let po vážném požáru v roce 1768.

V rámci těchto prací dostal zámek s novým kabátem i novou střechu, která je nyní vážně ohrožena. Mladšími nevhodnými úpravami v podkroví byly historické trámy krovu přetíženy a vystaveny nadměrné vlhkosti, v níž se rozšířila dřevokazná houba.