Základní a každodenní potravinou je tu samozřejmě arabský chléb - taková ta tenká kulatá placka. Znáte ji určitě i z českých obchodů, ale není nad čerstvou právě připravenou placku podávanou s hummusem, což je pasta vyrobená z cizrny, sezamové pasty a různých dalších přísad, mezi něž patří petržel, olivy či mleté maso. Ulomíte si kousek placky a namočíte do hummusu.

Hodně jídel se jí rukama, což pro mě byl ze začátku trochu problém, ale je to opravdu nejpohodlnější a nejsnažší cesta, jak si dopravit potravu do úst.

Arabský chléb můžete koupit plněný sýrem, olivami, sezamovou pastou a mnoha dalšími pochoutkami.

Ve velkém se tu nakupuje cizrna, ze které se vyrábí felafel, což jsou osmažené kuličky. Můžete si je koupit samostatné a podávat je s omáčkami nebo si koupíte směs zeleniny, vajíčka a cizrnových kuliček, vše zabalené v arabském chlebu.

O dalších zdejších potravinách, pochutinách, nápojích či velbloudím masu a mléku vám povím zase v příštím vyprávění.

Markéta Klemmová