Nedávno Krajský úřad Královéhradeckého kraje jako nadřízený správní orgán zrušil rozhodnutí města o stanovení tohoto systému parkování. Podle krajských úředníků nepostupovalo při stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích správně. Krajští a městští úředníci si totiž vyložili rozdílně, jakým úředním způsobem se ke stanovení dopravních omezení mělo přistoupit.

Krajský úřad zrušil červnové stanovení místní úpravy provozu na pozemních komunikacích novoměstského městského úřadu ve zkráceném přezkumném řízení. Úředníci na kraji tak rozhodli poté, co si jedna žena na úpravu provozu stěžovala a podala ke kraji rozklad původního rozhodnutí. Následně vrátili záležitost městskému úřadu k novému projednání.

„Krajský úřad Královéhradeckého kraje shledal pochybení při postupu městského úřadu, což bylo důvodem ke zrušení stanovení dopravního značení," potvrdil mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi. Stanovení provozu mělo být podle krajských úředníků vydáno formou opatření obecné povahy.

Město se nařčení, že by rozhodlo špatně, brání. Podle místostarostky Bronislavy Malijovské je za tím jen rozdílný výklad předpisů a zákonů krajskými a městskými úředníky.

„Nebylo to pochybení žádného našeho úředníka, ale byl to rozdílný výklad. Náš úřad schválil umístění dopravních značek jako informativních, ale úředníci na kraji řekli, že jsou příkazové a tím pádem to musí projít jiným procesem schvalování. Je na úřednících státní správy, jak si zákony vyloží. Tady si to kraj vykládá jinak, takže budeme muset jít delším procesem rozhodování," uvedla Malijovská.

Podle ní město zvolilo jednodušší cestu pro stanovení provozu na Husově náměstí. Nyní se ale bude muset podřídit rozhodnutí krajských úředníků, neboť jsou nadřízeným správním orgánem.

Co si tedy v tomto případě krajský úřad vyložil jinak než město a proč původní stanovení vydané městem zrušil?

„Hlavním důvodem bylo nedodržení postupu, který je nutné učinit, pokud má správní orgán stanovit dané dopravní značení," uvedl mluvčí Dioszegi. Krajští úředníci jsou přesvědčeni, že město mělo s ohledem na stanovované dopravní značení vydat takzvané opatření obecné povahy.

„Takto je potřeba postupovat vždy, když mají být dopravním značením účastníkům provozu na pozemních komunikacích přiznána jiná práva nebo uloženy jiné povinnosti, než které pro ně plynou z obecné úpravy obsažené v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, případně dalších právních předpisech. Pokud má tedy být novou místní úpravou provozu na pozemních komunikacích například v obci omezena rychlost na 30 km/h, dle obecné úpravy 50 km/h, pak se uvedené musí učinit právě takovýmto postupem opatřením obecné povahy," vysvětlil Imrich Dioszegi. Obdobnou situaci podle něj shledal krajský úřad právě v posuzovaném případě, a proto mu nezbylo, než zrušit rozhodnutí města.

Parkovat s hodinami se bude dál

„Dáme to do pořádku tak, abychom splnili vše, co kraj žádá," říká místostarostka Malijovská.

Pro kritiky či řidiče, kteří by si mysleli, že parkovat na náměstí opět půjde jen tak, to však vítězství neznamená. Parkování pouze s parkovacími kotouči zůstává. Město stanovilo nynější parkovací režim dočasným opatřením.

„Tato přechodná úprava dopravního značení bude platit do doby vydání příslušného opatření obecné povahy, a to ve stejném rozsahu jako dosud. Věříme, že občané budou i nadále tento zavedený parkovací režim respektovat," informoval novoměstský starosta Petr Hable.

Forma dočasného opatření může trvat až rok, mezitím může stanovení parkovacího režimu projít správným procesem schvalování. Po projednání s příslušnými dotčenými orgány zveřejní správní úřad návrh opatření obecné povahy na úřední desce s tím, že kdokoli, jehož práva, povinnosti nebo zájmy mohou být opatřením obecné povahy přímo dotčeny, může uplatnit písemné připomínky. Správní orgán je povinen se s nimi vypořádat v odůvodnění.

Město chce nastavením parkování na maximálně tři hodiny vykázat z náměstí automobily, které tam parkovaly třeba celý den. Část provozovatelů opatření kvitovala, části obyvatel se to nelíbilo. Dodržování opatření kontrolují městští strážníci.

„Zatím máme odezvy na parkování s kotouči spíše pozitivní než negativní. Parkovací stání se rozpohybovala, z některých provozoven nám sdělují, že před nimi mohou konečně zaparkovat. Dříve špatně hledali volné místo. Samozřejmě někomu to život komplikuje. Já jsem také nedávno vystoupila na náměstí z auta a za čtvrt hodiny jsem si uvědomila, že jsem nedala kotouč a vracela se. Musíme prostě automaticky dostat do povědomí, že máme dát za okno parkovací hodiny," dodala místostarostka.