Dodnes na hudebníka, který je brán i jako symbol míru a svobody, vzpomínají na celé zeměkouli. Pomník má i u České Skalice. V sobotu přesně po dvaatřiceti letech od Lennonovy smrti ho po obnově znovu odhalili. Na to se přišlo do lesa nad Řezníčkovou roklí podívat asi sto lidí. Protože nedaleko je ráj rybářů Rozkoš, odhalili pomník rybářským prutem.

Zaujal je jako člověk

„Lennona hudebníka, a to přiznáváme bez mučení, známe jen povrchně a nevstáváme do nového dne za doprovodu jeho písní. Spíše ho vnímáme jako symbol svobody, které není nikdy dost, a to zvláště v dnešní době, kdy je třeba nebýt jen matérií pro sny druhých, ale realizovat své vlastní sny," řekl Hynek Šnajdar, jeden z otců obnovy pomníku.

Uprostřed lesa Lennonův pomníček vyrostl už před více než dvaceti lety. „Tehdy se Mirek Zvonař se svým kamarádem Jiřím Mervartem zvaným Šiškin inspirováni pověstnou zdí Johna Lennona na pražské Kampě, která se v nesvobodě stala útočištěm pro svobodomyslné lidi, rozhodl vytvořit podobný ostrůvek svobody nad Českou Skalicí. Nevíme, do jaké míry byl pomník v hledáčku StB, ale víme jistě, že zub času a vandalů se na něm podepsal výrazně," dodal Hynek Šnajdar.

Ten se letos v létě s kamarádem Slávou Doubkem v restauraci U Konvalinků rozhodl, že by mohli pomník obnovit a znovu odhalit. A při tom založili i Klub Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů. Vstoupit může každý, protože nemá žádná pravidla.

Na začátku podzimu Hynek Šnajdar přes pohřební službu objednal porcelánový Lennonův portrét a Miloš Kvaššay vyrobil ocelový kříž ozdobený nezbytným znakem hippie. Pomník odvezli do Nového Města nad Metují k Petru Tomášovi, aby ho opravil. Při usazení na původní místo pomohl zedník Gusta Dlohoška.

„Hudba Johna Lennona mě neoslovuje, ale beru to spíše jako symbol toho, co dělal jako člověk. Co dělal jako muzikant, to je pro mě až druhá věc," říká Sláva Doubek. Zhruba sto lidí na odhalení ani nečekal. „Mysleli jsme, že přijde jen pár kamarádů. Byl jsem mile překvapen,"dodává Doubek.

Členové Klubu Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů si prý teď přejí, aby se úsek okolo pomníku stal oficiální stezkou Johna Lennona a pomník byl zapsán po boku četných památníků Boženy Němcové v České Skalici a mezi stejně významné lidové památky.

Pomník Johna Lennona v České Skalici není jediný. Už rok po jeho smrti vznikl symbolický „hrob" na pražské Kampě. K němu pak mířili „máničky", příznivci hippies a také pacifisté. Další pomník, tentokrát v podobě mohyly, vznikl na vrcholu Smrk v Beskydech. V zahraničí jsou jeho památníky třeba v německém Verdenu, v New Yorku, Londýně, Liverpoolu a dokonce i na Kubě. 

John Lennon

Byl významný britský zpěvák a skladatel, člen světoznámé skupiny Beatles. Byl také mírový aktivista a celý život i rebel.

Jeho písně někteří řadí mezi ty vůbec nejlepší ze soudobé hudební historie. V hlasování o 100 největších Britů v historii stanice BBC se umístil na 8. místě.