Večerem provázela Petra Výtvarová Krausová, která mu kladla rozličné dotazy týkající se jeho dětství, studia na DAMU i současnosti.

STARÁ ZAŽLOUTLÁ KNIHA

Mezi prvními příspěvky do debaty zazněla otázka: „Proč se zrovna Ondřej Kepka stal patronem Náchodské Prima sezóny?"

,,Začátkem 90. let jsme na divadelní fakultě byli v centru revoluce, strašně se to tam vařilo. Začátky byly strašně těžký, a najednou přišli s tím, že přinesli starou, tlustou, zažloutlou knihu, na které bylo napsáno: Josef Škvorecký Mirákl. Ještě 14 dnů před premiérou to vypadalo, že to vůbec nebudeme ukazovat na veřejnosti, že je to tak blbý, že to prostě nepůjde. Nakonec se stal nějaký zázrak, který má na svědomí Ivan Řezáč. S tím jsme si srovnali co a jak. Když přišla premiéra, dostavil se i pan Škvorecký. Vyjádřil se, že je velmi spokojený, bylo vidět, že je i dojat. Tím se to stalo známým, což ale ještě nic neznamenalo. Najednou ale všude byla televize, záběry. Poté někde tam nahoře splaskla ta bublina, že my, Sklepáci (Kepka se svou divadelní skupinou začínali ve sklepních prostorách pozn. red.) jsme vylezli na to výsluní. Skončilo to tak, že jsme měli 35 repríz, což je na DAMU neuvěřitelný počet. Od té doby jsme si s Josefem Škvoreckým psali, scházeli jsme se, volali jsme si. Z toho vzniklo pozvání na první ročník Náchodské Prima sezóny," svěřil se Ondřej Kepka posluchačům. Tím však debata teprve začala.

Ondřej Kepka na besedě v Beránku.,,Zas na druhou stranu, dostali jsme se na festival v Brně. Když jsme přijeli do Brna, tak jsme byli téměř vypískáni, což nám přišlo zvláštní. Oni vůbec nepochopili náš styl, protože jsme hráli jak taky uváděly kritiky - takový film divadlo. Měli jsme ze tří stran diváky a já jsem začínal tím, že jsem vešel mezi lidi a řekl jsem: Dobrý večer, já jsem Danny Smiřický. A hned jsem cítil, že asi můžu jít domů. Výrazy lidí totiž říkaly něco ve stylu: Je to blázen? Lidi začali tahat program a zjišťovali, jestli je to nějaký předprogram, nebo jestli jenom chodím po divadle a představuju se. Úplně nás rozvrátili. V půlce představení jsme přemýšleli, jestli to vůbec dohrajeme.

NUKLEÁRNÍ ZÁCHVATY

Úplně to pak dorazil jeden nejmenovaný kolega, kterému jsme říkali nukleární herec. Měl občas na jevišti nukleární záchvaty. Šel asi na dvacet minut na scénu jako můj přítel, ruský šachista. Říkal, že to rozčísne, a tak začal mluvit brněnsky. Dodnes jsem to nepochopil. Myslel si asi, že se tomu budou v Brně smát. Tak jsme se dvacet minut rvali o ty diváky…

Najednou ztuhl. Pochopil, že to není úplně to pravé. Stál tam, v ruce držel šachy, protože mi měl vyprávět partii, a měl vyděšený výraz v očích. Jednoduše zamrzl. Já jsem se ho zeptal, jestli mi nechce něco říct. A on na mě jenom koukal a kejval hlavou.

Dopadlo to tak, že jsem to odmluvil za něj. Sám jsem si položil otázku a sám jsem si na ní odpověděl."

BASTARDI 2

Ondřej Kepka hrál mimo jiné i ve filmu ,,Bastardi 2", který režíroval režisér Tomáš Magnusek. Další z otázek v debatě tedy zněla: ,,Co vy a Náchod, Ondřeji?"

,,Bylo by ode mě trošku trapné, kdybych začal povídat o tom, jak je to krásné město. Poznal jsem ho, když jsme s Tomášem Magnuskem točili Bastardy 2. Jinak se přiznám, že nejsem obeznámen. Ale já to doženu třeba příště," přiznal otevřeně Ondřej Kepka.

Pokud vás mrzí, že jste se s Ondřejem Kepkou v úvodu festivalu nesetkali, můžete to napravit 13. května. Tento herec a režisér totiž do Náchoda zavítá ještě na vyhlášení výsledků letošního 19. ročníku Náchodské Prima sezóny.

Jan Frýba