Zaplaví lokalitu hejna komárů?

„Jsem starší ročník a velmi dobře se pamatuji na ta strašlivá hejna komárů v době, kdy Josefovské louky byly mokřady a hnízdili tam vodní ptáci. Těšili jsme se vždycky na podzim, až ta kousavá havěť zmizí. Později byly louky vysušeny a komáři zmizeli. To jsme si oddechli,“ píše svou zkušenost Zdena Uhlířová, která má obavu z návratu dotěrného hmyzu.

„A teď nás to čeká znovu! Ten přínos pro obyvatele Josefova je skoro výsměchem nám, kteří tady bydlíme! Ptactvo a přírodu mám ráda, ale myslím, že by občané neměli být obtěžováni nad únosnou míru,“ domnívá se Zdena Uhlířová

Ornitolog Jiří Kult se již s tímto názorem nejednou setkal. „Již mnoho občanů se zajímalo jak to bude s komáry vypadat. Samozřejmě, že tyto obavy chápeme a také se touto problematikou zabýváme,“ ujistil nás.

„Nepředpokládáme, že bude napouštění probíhat po celou vegetační dobu, ale pouze v době hnízdění ptactva, což je v dubnu a v červnu a na podzim v září a říjnu. Oba tyto údaje jsou pouze orientační, bude záležet na počasí a také na dohodě s uživateli pozemků,“ vysvětluje Jiří Kult, že ornitologové nechtějí zaplavovat celé louky, ale chtějí zvednout pouze hladinu spodní vody tak, aby voda nestála na povrchu pozemků.

„Již rok monitorujeme populace vodních živočichů v tůních, kde případné komáří larvy jsou hubeny vodním hmyzem a pokud se podaří louky osídlit mokřadními druhy ptáků, tak vodní hmyz je právě jejich nejžádanější potravou,“ odmítá komáří nebezpečí Kult. „Navíc budeme moci množství vody na loukách regulovat podle počasí – v době dešťů a dostatku vody nebudeme vodu do závlahového systému pouštět vůbec,“ říká zástupce Ornitologického parku Josefovské louky.

S bodavým hmyzem prý nebude problém

„Náš projekt jsme konzultovali jednak s podobným projektem v Německu a jednak jej konzultujeme i z pohledu komárů s předními českými odborníky. Pokud vše bude fungovat tak jak má, neměl by být s komáry problém, dodává Jiří Kult, jenž na základě těchto obav nabízí vzájemné jednání, z něhož vyplyne dostatek informací i pro veřejnost.