V neděli dopoledne byly na velkopoříčském letišti oficiálně zahájeny dvoutýdenní plachtařské závody Mistrovství České republiky juniorů a akademiků 2014. Závody zahájili představitelé okolních měst, která akci finančně podpořila, a zástupci Královéhradeckého kraje, který nad závody převzal záštitu. Na zahájení navázal brífink, kde se piloti dozvěděli, co je čeká, jaká je naplánovaná trať a co nabízí aktuální meteorologická situace.

Naostro se letělo hned první den

Po krátké přestávce na přípravu přišel čas nasednout do letounů a čtvrt hodiny před nedělním polednem byl první letový den odstartován. Sedm vlečných letadel tak vytahalo všech třiatřicet pilotů do vzduchu. Následně už záleželo na každém jedinci, aby předvedl své zkušenosti, předvídavost a jak se vypořádá s rychle se měnící termikou.

Ve startovním poli byla i loňská juniorská mistryně republiky a členka reprezentačního týmu ČR Klára Teichmanová, členka pořadatelského hronovského aeroklubu.

„Jsem v pohodě a už se těším. Mým cílem je obhájit loňské vítězství a ukázat, že na domovském teritoriu mám jisté výhody," řekla před odletem Klára.

Celou trasu oblétli jen dva piloti

První disciplína byla vypsaná na tři hodiny letu a vzdálenost od 170 do 370 kilometrů s třemi otočnými body. Po startu se ale velice rychle začaly měnit povětrnostní podmínky a tak ti méně zkušení piloti se ve vzduchu neudrželi a posedali zpátky na zem.

První letová disciplína je platná

„Start se povedl, jen rychle se měnící počasí bylo nevyzpytatelné. Podmínky pro létání byly velmi složité. Stanovené otočné body na trati oblétli pouze dva závodníci. Disciplína ale je platná, protože většina pilotů zadané kilometry a čas splnili," řekl ředitel závodů Petr Jirásek. Ještě doplnil: „Na startu a v realizačním týmu máme řadu nováčků, ale velice rychle se zapracovali a žádný problém nenastal."

Bouřka nahnala piloty k zemi

První letový den ale nenadchl většinu pilotů. Termika se s nimi nemazlila a blížící se bouřka je nahnala na zem.

„Z dnešního letu moc nadšená nejsem. Čtyři kilometry před posledním otočným bodem jsem to vzhledem ke zhoršujícímu se počasí raději vzdala, protože jsem si nebyla jistá, že bych se pořídila vrátit. Počasí se velmi rychle měnilo a tím pádem i termika. Rychle se blížící bouřka, která ze vzduchu vypadala opravdu děsivě, to vše dodělala. Než riskovat pád do pole, tak bylo lepší rozhodnout se pro rychlý návrat. Je to první den, tak máme ještě dost času," zhodnotila první let Klára Teichmanová po dosedu na zem.