To jsou jen některé z mnoha naučných stezek, které v našem okrese lákají k procházce řadu turistů. K těmto trasám by již brzy měla pravděpodobně přibýt další naučná cesta. Povede malebnou krajinou Machova a v rámci nového projektu ji vybudují žáci místní základní školy.

Projekt, na jehož realizaci žádá machovská škola o finanční podporu Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory SEVER, Nadaci Partnerství i Královéhradecký kraj, ponese název Z náměstí po naučné stezce řídícího učitele Jaroslava Petra. V rámci něho se v Machově objeví stezka s několika zastávkami, na nichž budou informační tabule výletníkům postupně vyprávět o fauně či flóře na Machovsku, historii Machova, dále popíší i tamní kulturu, historické objekty a mnoho dalšího.

„Nápad vytvořit takovouto stezku vznikl v době, když jsme pátrali v historii naší školy v souvislosti s letošním 85. výročím založení místní měšťanky. Zaměřili jsme se na osobnosti se školou spojené, a to především na pana učitele Jaroslava Petra, který v Machově působil v letech 1886 až 1922. Byl nadšeným osvětovým pracovníkem, byl činný snad ve všech spolcích v Machově, pořádal přednášky a snažil se o pozvednutí kulturní úrovně prostého lidu. Přispíval do učitelského časopisu „Škola našeho venkova“, sestavil výbor poezie na škole národní. Až v Klementinu v Praze jsme objevili jeho učebnici Prvouku na škole venkovské, ve které, jak sám říká, popisuje prostředí horské obce – drobných zemědělců a tkalců na Machovsku. Kniha nás natolik zaujala, že jsme se rozhodli „projít“ krajinou s řídícím učitelem Jaroslavem Petrem. Inspirováni jeho prvoukou se pokusíme vytvořit v Machově naučnou stezku nazvanou jeho jménem,“ prozradila nám informace o zrodu nápadu ředitelka školy Helena Martincová.

Dokument



Podle jejich dalších slov jsou práce na projektu teprve v počátcích a Machovští nyní čekají, zda na realizaci dostanou žádané peníze. Pokud se jim od Nadace Partnerství a od SEVERU podaří získat celkem 70 tisíc korun a od Královéhradeckého kraje 92 tisíc korun, pustí se do budování. Celý projekt by pak měl vyvrcholit na Den Země v roce 2010.

Projekt Z náměstí po naučné stezce řídícího učitele Jaroslava Petra není jedinou aktivitou, na kterou letos machovská škola žádala finanční prostředky. Škola by se ráda zaměřila také na volnočasové aktivity dětí, a proto poprosila Kraj a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o částku 67 tisíc korun na podporu již fungujících kroužků pro žáky. Pokud obnos Machovští obdrží, mohou se kroužky ekologie, angličtiny či dovedných rukou těšit na nové materiální vybavení. „Plánujeme vytvořit ve škole také otevřenou učebnu ekologické výchovy, která by díky interaktivní tabuli mohla sloužit i jako přednášková místnost pro veřejnost. Na vybavení této místnosti žádáme 191 tisíc korun. Nyní čekáme na výsledky grantových řízení,“ prozradila plány Helena Martincová.

(Zuzana Kubečková)