Před týdnem v úterý ve tři hodiny ráno jsem jela na letiště vyzvednout dvě naše nové posily. Jsou jimi Kristýna, moje spolužačka z fyzioterapie, a Zdeněk, fyzioterapeut z Hodonína. Když jsme vyšli z letištní haly, jejich první reakce byla: „ Ježíši, to je vedro". Připomínám, že byly tři hodiny ráno. „Počkejte zítra odpoledne," zněla moje odpověď.

Pomalu se tu adaptují, ale je určitě daleko příjemnější přiletět v zimních měsících a pomalu si zvykat na zvyšující se teplotu. Oba jsou úžasní a pro mě je to veliká změna. Mám spoluhráčku na squash a hlavně perfektní kamarádku na ty „ženské řeči", znáte to. A Zdeněk je neuvěřitelný komik, takže o zábavu máme postaráno. Je i technický typ, což se tu velice uvítá. První den přišel s tím, že ovládač na klimatizaci se dá odklopit a nastaví se spousta funkcí, že je docela nepraktické mít ledničku v jídelně a v práci začíná opravovat roky rozbité posilovací přístroje. Všichni jsme nadšeni. Když člověk žije v cizině, každou pozitivní změnu vnímá daleko intenzivněji než doma.

Oba dva mají obavy z řízení auta, ale uklidňuji je, že to oba zvládnou. Pokud člověk zvládne řídit v Kataru nebo v Saudské Arábii, pak to bravurně zvládne na celém světě.

To mi připomíná jednu příhodu. V pátek ráno jsem jela do obchodu cestou, kterou jezdím neustále. Jede se přes jeden kruhový objezd a doprava. Večer jsem jela do města tou samou cestou, ten samý den. Marně jsem hledala kruhový objezd a odbočku doprava. Místo toho na mě čekala světelná křižovatka a úplně nová cesta bez odbočky.

Tohle je tu typické. Bez upozornění jsou Katařani schopni za chviličku úplně změnit dopravu. Známí bydlí v oblasti, kde se nyní hodně staví a říkali, že skoro každý den jezdí domů jinou cestou. GPS je tu hodně používaná, ale bohužel často se stává, že jedete podle navigace, ale kde nic tu nic, cesta žádná.
Nyní začíná post
ní měsíc Ramadán. Přesné datum bude ohlášeno Saudskou Arábií večer předem. Pro nás to znamená velikou změnu pracovní doby, a to ráno od devíti do půl jedné a navečer od osmi do jedenácti, kdy mohou muslimové již pít i jíst. Ale o pravidlech a celém Ramadánu vám povím příště. ⋌Markéta Klemmová